Jobbik: még nincs meg a harmadik EP-képviselő

A Jobbik szerda délután háromkor jelenti be, hogy Morvai Krisztina és Balczó Zoltán mellett ki lesz a harmadik Európa Parlamenti képviselője.

Minden attól függ, hogy a párt 26 éves alelnöke, Szegedi Csanád, a lista harmadik helyezettjeként befutó helyen végzett, hogyan dönt: Brüsszelt választja, vagy Magyarországon marad. A döntés előtt, kedd este Vona Gáborral egyeztet. Ha Szegedi végül nemet mond, nem következik automatikusan a lista negyedik helyén jelölt Szima Judit, a párt bárkit kijelölhet.

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, Vona Gábor, a párt elnöke, Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára és Both László, a TMRSZ elnöke írta alá az együttműködési megállapodást
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, Vona Gábor, a párt elnöke, Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára és Both László, a TMRSZ elnöke írta alá az együttműködési megállapodást

Szegedi dilemmája, hogy itthon vagy külföldön tudja-e jobban kamatoztatni a pártépítéssel kapcsolatos tapasztalatait. A fiatal vállalkozó hét éve költözött Pestre Miskolcról. A borsodi, illetve az észak-magyarországi térség az EP-választáson különösen sokat hozott a Jobbik konyhájára. Vannak városok, ahol a Fideszt megelőzve nyertek a nemzeti radikálisok (Tiszalök, 37,72 százalék), máshol negyven százalék fölötti eredményt értek el (Rakamaz, Tiszavasvári).

A Jobbik 2003-as párttá alakulása óta a legfiatalabbakat célozza, és sokak szerint ez a siker egyik oka. Ők ugyanis eljutnak az első szavazókhoz.

Politikailag koránt sincsenek elszigetelve. Kartalon például úgy lett nemrég Jobbikos polgármester, hogy a komplett Fidelitas átállt. Ők maguk a nehéz helyzetben lévő vidéki települések „lehulló" szavazataira vadásztak, amelyek fölött sokáig az MSZP „rendelkezett".

A falvakban elért jó eredményt a Jobbik a helybéli Magyar Gárda-tagoknak, a pályakezdő kisértelmiségieknek és egyházi kapcsolatainak köszönheti. Ez a kívülállók számára sokszor az Árpád-sávos zászlóval és a Nagy-Magyarország-térképpel történő romantikus-revizionista-trianonista demonstrálásban ölt testet - a jelek szerint szavazatokat is hoz.

A kisvárosokban leggyakrabban fiatal értelmiségiek vezetésével működnek a helyi alapszervezetek, ezeknek ugyanolyan hierarchikus a felépítésük - elnök, elnökhelyettes stb. -, mint a megyei vagy az országos szervezetnek. A megyei elnökségek mellé - mint általában a többi párt - választókerületi kampányfőnököket is állítottak. Vona Gábor vasárnap este elsőként Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének köszönte meg a jó szereplést.

Amúgy a Jobbik vezérkarában az az álláspont alakult ki, hogy nincs egy jól megjelölhető oka a jó szereplésnek, több tényező szerencsés együttállására volt szükség. Ezzel magyarázzák, hogy a 2006-os parlamenti választási 119 ezer szavazatot (MIÉP-Jobbik lista) megfejelték több mint 300 ezer új támogató voksával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.