Jobbik: mutyitender nyomán kezdik meg működésüket a nemzeti dohányboltok

A Jobbik szerint "mutyitender" eredményeként kezdték meg működésüket hétfőn a nemzeti dohányboltok.

Egy hosszú és meglehetősen botrányos pályáztatás után életbe lépett a nemzeti dohányboltok rendszere - mondta Volner János hétfőn sajtótájékoztatón a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. budapesti székháza előtt.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a "nagy mutyitender" győztesei a kormányközeli vállalkozói körök és a nagyvállalatok lettek, nem pedig az történt, amit a kormány kommunikált.

Azt mondta, a kormány a magyar kis- és középvállalkozások megsegítését emelte ki a trafiktörvény kapcsán, ezzel szemben a saját pártközeli vállalkozói körét hozta helyzetbe, illetve különböző multinacionális nagyvállalatoknak, üzletláncoknak kedvezett, akik több száz dohányboltot nyitottak és ezzel hozzájuk összpontosul majd a vásárlóerő a magyar kisvállalkozók helyett.

Volner János hozzátette: sok régóta ezzel foglalkozó trafikos nem nyert a pályázatokon. A jobbikos politikus pótmegoldásnak nevezte, hogy a kormány olyan helyeken biztosít ezeknek a trafikosoknak lehetőséget dohánybolt nyitására, ahol eddig nem érkezett érvényes pályázat, vagyis ahol kisebb volt a vállalkozók érdeklődése, valószínűleg a jóval kisebb forgalom miatt.

Hétfőn országszerte több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyitott meg, július 15-től pedig már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el. A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették. A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.