Jobbik: állítsák le a Budapest Airport privatizációját

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy függessze fel a Budapest Airport (BA) Zrt. még állami tulajdonban lévő 25 százalékának privatizációját - jelentette ki szerdán sajtótájékoztatón Bertha Szilvia és Szilágyi György országgyűlési képviselők.

Bertha Szilvia hangsúlyozta: a Jobbik az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi a privatizáció kivizsgálása érdekében, valamint feljelentést is tesznek hűtlen kezelés gyanúja miatt.     

Az ellenzéki politikus leszögezte: míg a Fidesz ellenzékben még azt hangoztatta:ha csak 1 százalék esély is mutatkozik a repülőtér visszaszerzésére, akkor azzal élni fog, ehhez képest most mindössze 36 milliárd forintért tervezi eladni a maradék részesedését a BA Zrt-ben.     Az ellenzéki politikusok elmondták: ráadásul a kormány a korábbi - 2005-ös - privatizációs szerződésben foglalt értékesítési kényszerre hivatkoznak, valamint arra, hogy a meglévő részesedés nem biztosít részvételt a stratégiai döntésekben.     

Ehhez képest Bertha Szilvia kiemelte: a kormány néhány hete költött 400 milliárd forintot egy ehhez hasonló mértékű tulajdonrész megszerzésére a MOL-ban, az eladási kényszer pedig csak egy opció, ami nem kötelező érvényű.     

A Jobbik képviselői hozzátették: a BA  nyeresége rekordokat döntöget, ezért szerintük a kormánynak inkább Magyarország egyetlen nemzetközi reptere és NATO reptere eddig eladott 75 százalékos tulajdonrészének visszavásárlásán kellene gondolkodnia.     Bertha Szilvia kiemelte: a kormánynak lehetősége lenne több - egyenként 5 millió eurós - kötbér-csomag lehívására is, amelyek összértéke meghaladná a mostani eladással nyert 36 milliárd forintot, ráadásul a kötbér összegét lehetne az állami tulajdonrész növelésére fordítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.