Jobbik-közeli alkotmánybírója lehet Magyarországnak

Horváth Attila jogtörténészt jelölné a Fidesz az Alkotmánybíróságba – értesült a Magyar Idők. Róla ezt lehet tudni, hogy részt vett a 2006. szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri visszaéléseket kivizsgáló, a ma jobbikos EP-képviselő Morvai Krisztina vezette Civil Jogász Bizottság munkájában.
Erősebb a baloldali holdudvar akarata, mint az MSZP-é, ezért nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelölésben – írja a Magyar Idők. Azt, hogy kimaradnak a jelölésből, Tóbiás József jelentette be pénteken. Közölte: ehelyett olyan javaslatot nyújtanak be, amellyel garantálnák a testület függetlenségét és szakmaiságát.

Korábban az Eötvös Károly Intézet és a baloldali háttérértelmiség arra szólította fel az MSZP-t, ne jelöljenek alkotmánybírót. A lap szerint, a szocialisták hajlottak volna a megegyezésre, ha a kormánypártok változtatnak az Alkotmánybíróságról szóló törvényen. Úgy tudják, Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő szorgalmazta ezt, aki szívesen beült volna az alkotmánybírói székbe. Miután az MSZP-s országgyűlési képviselő sehol nem megerősített törekvése kiszivárgott, újabb akcióba lendült a holdudvar a lap szerint.

Korábban a Demokratikus Koalíció és az Együtt is azt kérte az MSZP-től, hogy ne vegyen részt a jelölési folyamatban. Tóbiás cáfolta, hogy bármiféle ultimátumot, diktátumot fogadott volna el. Inkább arról beszélt, hogy az elmúlt években az Alkotmánybíróság szakmai tekintélye jelentősen csökkent, a tagokat pártpolitikai alapon választották ki.

A szocialisták ezért azt indítványozzák, hogy ezentúl az alkotmánybírák maguk választhassák meg a testület elnökét, s a testület létszámát 11 főben, az alkotmánybírói életkort pedig hetven évben maximálják. Az MSZP-elnök úgy vélekedett: a Fidesz elveszítette a kétharmadát, ezért most „eljátsszák a nyilvánosság előtt, hogy ők nagyon szeretnének egyeztetni arról a rossz rendszerről, amit fenn akarnak tartani".

A balliberális sajtó a Magyar Idők szerint korábban arról cikkezett, hogy a Fidesz Szájer József európai parlamenti képviselőt jelölné alkotmánybírónak. Forrásaik szerint a politikus korábban ennél jobb pozíciókat sem fogadott el, és nem is akar hazajönni Brüsszelből.

Fideszes körökben arról is régóta hallani – írja a lap –, hogy Horváth Attila jogtörténészt, az ELTE és a Pázmány Péter Egyetem oktatóját jelölnék a posztra, de ezt egyelőre nem erősítették meg. A kormánypárt eddig nem nyilatkozott a jelöltjéről.

Korábban egyébként lapunknak ugyancsak jelezték, hogy Horváth Attila valóban szóba jöhet, aki forrásaink szerint azonban a Jobbikhoz is közel állhat. Ezt támaszthatja alá, hogy valóban részt vett a 2006. szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri visszaéléseket kivizsgáló, Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vezette Civil Jogász Bizottság munkájában.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az Origónak ugyanakkor azt mondta: az LMP-vel és a Jobbikkal már egyeztettek az ügyben, de nevek nem hangzottak el. Hozzátette: az MSZP önmagával is vitatkozik a jelölésről, szerinte a frakcióban többen vannak, akik részt vennének a folyamatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.