Jobbak vagyunk, mint az Egyesült Államok?

Újrafegyverkezésre van szükség – fogalmazott a honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban. Hende Csaba azt is elmondta, hogy a NATO-n belül legalább egy mutató tekintetében jobbak vagyunk, mint az Egyesült Államok.

A Gripen-programot leszámítva a honvédség a rendszerváltás óta nem szerzett be haditechnikai eszközöket. Ezért újrafegyverkezésre van szükség Magyarországon a honvédelmi miniszter szerint – írta a Világgazdaság.

"Amit használunk, annak túlnyomó részét még a Varsói Szerződés idején gyártották, harminc-negyven éve. Tíz év múlva minden tönkremegy" – jelentette ki a miniszter. Hozzátette ugyanakkor: „kevesebb pénzből többet teljesítünk, képességeinket a NATO-ban is elismerik”.

A NATO jelenleg zajló tízéves tervezési folyamatában 45 képességcélt fogalmaztak meg, és Hende szerint csak az Egyesült Államok és Magyarország tudja mindet teljesíteni. „A teljesítménymérés rendszerében van egy mutatószám, amely azt mutatja, hogy a szárazföldi erőkhöz viszonyítva mekkora a telepíthető és a műveletben tartott erők aránya. Ebben a mutatóban Magyarország pedig az első, megelőzve az Egyesült Államokat is” – emelte ki a miniszter.

Hende elmondta: a kormány 2012 elején garantálta, hogy 2012-höz képest 2013–2015 között nem csökkenti a katonai költségvetést. Ezzel szemben az idén hétmilliárd forinttal, három százalékkal több pénzt kaptak, 2016-tól 2023-ig pedig évente a GDP 0,1 százalékával bővülnek a honvédelmi kiadások.

„Ha nő a GDP, az összeg is nő majd; mintegy nyolcszázmilliárd forint fejlesztési forrásunk lehet, de ez sem lesz elég az eszközcserére" – fogalmazott. A miniszter szerint egyébként a honvédség szinte valamennyi képességét fejleszteni kellene.

A miniszter a lapnak beszélt az idei kecskeméti repülőnapról is, amelyre félmilliárd forintot fordítanak. Utoljára 2010-ben volt ilyen esemény, ami a következő két évben alapvetően költségvetési okok miatt maradt el, de Hende szerint be kellett látni, hogy „az emberek várják ezt a rendezvényt”. Az idén száz-kétszázezer látogatót várnak, és úgy vélik, a támogatóknak is köszönhetően sikerül nullszaldóval zárni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.