Takarékos állam? A neten bárki olcsóbban vásárolhat a kormánynál

A takarékos kormányzás jegyében az adóhatóság az idén 320 milliót költött irodabútorokra. A nemzetgazdasági miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásos válaszából az is kiderül: a hivatalok olcsóbban vásárolhatnának, ha használnák az internetet.

Az idén eddig 354 millió forintot költöttek irodabútorokra a nemzetgazdasági tárca felügyelete alá tartozó intézményeknél – derül ki Matolcsy György miniszternek Józsa István MSZP-s kérdéseire adott írásbeli válaszából, ami hétfőn került ki az országgyűlési honlapra. Józsa aziránt érdeklődött, hogy a kormányzatnak a takarékos gazdálkodás iránt szóban vállalt elkötelezettsége a gyakorlatban miként érvényesült.

Matolcsy szokatlanul gyors – alig több mint két hét alatt összeállított – leveléből kiderül: a minisztérium egyetlen fillért sem költött bútorokra. A tárca által irányított, felügyelt háttérintézmények közül a Nemzeti Innovációs Hivatalnál 277 ezer, a Magyar Államkincstárnál 27 és fél millió, a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál kétmillió, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 320 millió forintért vásároltak különféle bútorokat. A minisztérium gazdasági társaságaként működő Államadósság-kezelő Központ további 4,3 milliót költött ilyen célra.

A levél szerint a „Magyar Államkincstár beszerzéseire a lakosság állampapír-állományának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló (…) kormányhatározatban foglaltak végrehajtása érdekében került sor, míg a „másik három intézmény beszerzése nagyrészt kis értékű tárgyi eszköznek minősül”.

De hogy mire volt égető szüksége az államkincstárnak, nem tudjuk meg. A legnagyobb tételt jelentő adóhatósági beszerzésekről a miniszter ugyancsak hallgat, így nem derül ki, hogy mi indokolta a 320 milliós bevásárlást. A levél csak annyit tartalmaz, hogy majdnem 280 millióért 7030 darab különféle kis értékű bútort vettek, s ezek egyenként majdnem negyvenezerbe kerültek. A táblázatban egy további negyvenmilliós összeg is szerepel, amiből egyenként 46 ezerért további 879 kis értékű bútor került a NAV birtokába.

Tételes bontásban olvasható viszont, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal egyenként 15 és fél ezerért vásárolt száz tárgyalószéket, 163 ezerért két újságtartó szekrényt, hetvenezerért hét állófogast, százezerért két étkezőasztalt székekkel. Az Államadósság-kezelő Központ 107 székért viszont már csaknem három és fél milliót adott – ez 32 ezer forintos darabárat jelent –, s 572 ezerért tíz új asztalt, 320 ezerért pedig 11 szekrényt, polcot és tároló konténert is beszereztek.

A legkevesebbet – mindössze 277 ezret – a Nemzeti Innovációs Hivatal költött, s Matolcsy válaszlevele kizárólag ezen intézmény esetében tartalmaz a vásárolt bútorok pontos azonosítására alkalmas adatokat. Vettek például egy Silver 100 típusú magas támlás forgószéket, amiért 98 ezer forintot fizettek. A termék az interneten alig több mint nyolcvanezerért is megvásárolható.

A hivatalnak égető szüksége támadt emellett 15 Twin Active lábtámaszra is, egyenként csaknem 12 ezerért. A világháló azonban ezzel az árucikkel kapcsolatban is meglepetéssel szolgált: 9311 forintos bruttó áron bárki megrendelheti.

Mindezek után érdekes lenne tudni, hogy ez a körülbelül 20-25 százalékos különbség vajon a többi bútordarabnál – amelyekhez nagy tételben, esetleg közbeszerzési eljárás keretében elvileg olcsóbban lehet hozzájutni – is jelentkezett-e. Mindazonáltal csak javasolni tudjuk: a beszerzésért felelős illetékesek bátran éljenek a világháló nyújtotta lehetőségekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.