Jobb ivóvíz Szabolcsban

Hat korszerűsített Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízmű kezdte meg próbaüzemét. A létesítményeket, s a kapcsolódó csőhálózatot az Európai Unió támogatásával megvalósuló, mintegy 6,5 milliárd forintos térségi ivóvízminőség-javító program keretében modernizálták.

Hat korszerűsített Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízmű kezdte meg próbaüzemét - közölte Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési tanács elnöke. A vízműveket az Európai Unió támogatásával megvalósuló, mintegy 6,5 milliárd forintos térségi ivóvízminőség-javító program keretében modernizálták.

A program első ütemében Gacsály, Gulács, Kállósemjén, Máriapócs, Győrtelek és Tunyogmatolcs vízművét modernizálták, amelyek már a hat hónapos próbaüzem során az uniós és a hazai követelményeknek egyaránt megfelelő, tisztább, egészségesebb ivóvizet szolgáltatnak - mondta a szervezeti vezető, aki Szabolcs 5-ös számú választókerületének egyéni MSZP-s képviselője.

Kiemelte: a hat vízmű tíz környékbeli települést is ellát ivóvízzel, így a jelentős minőségi változást Pócspetri, Zajta, Tisztaberek, Császló, Rozsály, Fülpösdaróc, Ököritófülpös, Géberjén, Kocsord és Rápolt lakói ugyancsak érzékelik.

Szabolcsban egy hetedik vízművet, a nagyecsedit is érinti a program, ott májusban kezdte meg a kivitelezést a munkálatokat végző Aqua-Group konzorcium.

A vízművek korszerűsítéséhez hálózatrekonstrukció is társult, a később megvalósuló nagyecsedit is számítva, több mint 15 kilométernyi vezetéket cseréltek ki, illetve mintegy 190 kilométernyi csőrendszert tisztítottak meg. Ezeket a munkálatokat a pályázatnyertes Sade-Közgép konzorcium végezte, s végzi majd Nagyecseden.

Gazda László tájékoztatása szerint a regionális ivóvízminőség-javító program első üteme Szabolcs mellett Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyét is érinti, együttesen 41 településsel, mintegy 108 ezer lakossal. A beruházás teljes költségvetése meghaladja a 30,7 millió eurót, mintegy 6,5 milliárd forintot.

A költségek 75 százalékát az Európai Unió kohéziós alapja finanszírozza, 15 százalékát pedig a magyar állam. A fennmaradó tíz százalékot az érintett települések fizetik, de abból 3,68 százalékot az Önkormányzati Minisztérium önerő  alapjából - pályázat útján - elnyertek, így mindössze 6,32 százalékkal kell a fejlesztéshez hozzájárulniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.