Jobb elütni az őzet, mint frontálisan ütközni

Nem került be a vadászati törvénybe a kötelező biztosítás. Továbbra sem a vadásztársaság, hanem az autós fizeti a kárt, ha az úton elé futnak a vadállatok.

Árokba csapódott egy autó a 43-as főúton november 29-én, miután frontálisan ütközött egy szembe jövő gépkocsival. A sofőr azért ijedt meg, mert kirohant egy vaddisznó az úttestre.

A Délmagyar.hu megkérdezte Jakab Csaba autósoktatót, mit tanácsol a hasonló balesetek elkerülésére. A szakember azt felelte: még mindig jobb elütni egy vaddisznót vagy egy őzet, mint nekimenni a másik autónak, vagy az árokba hajtani. Ezért az a leghelyesebb, ha nem megyünk olyan gyorsan, hogy ne tudjunk megállni, ha elénk jön a vad.

De ha már váratlanul felbukkan előttünk egy őz vagy egy vaddisznó, akkor folyamatosan kell fékezni, hátha meg tudunk állni. A másik kocsival való frontális ütközésnél az is jobb, ha nyugodtan nekihajtunk a vadállatnak.

Persze, a kárt a legtöbb esetben az autósnak kell kifizetnie.  A vadásztársaságnak korábban elég volt, ha kitétetett egy figyelmeztető jelzőtáblát. Nyugat-Európában ez már rég nem így van. A vadászati törvény módosításakor Magyarországon is tervezték, hogy a kötelező biztosítás a vadbalesetekre is érvényes lesz - de aztán kimaradt a jövő januárban életbe lépő törvény szövegéből.

Komoly Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád megyei területi szervezetének titkára szerint a vadásztársaság akkor osztozik a kárban, ha felróható neki a káresemény bekövetkezése. Például, ha vadászatkor az út felé hajtják a vadakat. Egyébként, aki nem akarja kifizetni a vadbaleset miatt bekövetkező kárát, annak ajánlatos cascót kötni.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.