A kormány máshogy látja a helyzetet, mint Navracsics

Jó irányba mozdult el a magyar gazdaság az elmúlt fél év alatt - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Szollár Domokos egyebek mellett arra reagált, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt állította: nincs egyetlen olyan mutató sem - hacsak a forintárfolyamot nem veszik ide -, amely azt mutatná, hogy közeledik a kilábalás a gazdasági válságból.

A szóvivő leszögezte: a pozitív változásokat mutatja az is, hogy míg márciusban egy euró 310 forintba került, ma ez a szám 266 forint, azaz 16 százalékkal lett értékesebb a magyar fizetőeszköz az elmúlt fél év során. Hozzátette: ez idő alatt a jegybanki alapkamat 9,5 százalékról 7 százalékra csökkent.

Szollár Domokos külföldi elemzőkre hivatkozva leszögezte, a Bank of America-Meryll Lynch szerint két év múlva robosztus növekedésnek indulhat a magyar gazdaság; a Merill Lynch azt mondja, hogy a recesszió végére Magyarországé lehet a legerősebb költségvetés a világon. A Standard and PoorÍs negatívról stabilra javította az ország adóskockázati besorolását, a JP Morgan egyik friss elemzésében pedig az áll: Magyarországon lehet elsőként euró az erre váró régiós országok közül.

Csökkent az ország csődkockázati mutatója - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Az elmúlt fél éves válságkezelésnek, a szigorú költségvetésnek köszönhető, hogy január 1-től 5 százalékra csökken a távhő áfája, ahogy az is, hogy 1,7 millió devizahitellel rendelkező család helyzete lett könnyebb - emelte ki Szollár Domokos hozzátéve, hogy a járulékcsökkentés miatt jövőre 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál; az átlagkeresetűek pedig más félhavi bérrel többet visznek haza.

A foglalkoztatásról szólva a Szollár Domokos azt mondta: a kormány az önkormányzatokkal együtt 90 ezer embernek tudott munkát biztosítani.

A kormányszóvivő szerint azok az országok járnak jól, amelyek be tudnak rendezkedi a válság utáni időre, Magyarország ezen az úton indult el; a szociális-, a nyugdíj-, és az adórendszer átalakítása lehetőséget ad arra, hogy megmaradjanak munkahelyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.