Interaktív labirintussal a korrupció ellen

Melyek a helyes válaszok különböző társadalmi problémákra, a korrupcióra, milyen az etikus magatartás – erre igyekszik ráirányítani fiatalok figyelmét az a különleges átlátszó labirintus, amelyet legutóbb a Diák Újságírók Egyesületének (DUE) találkozóján állítottak fel.

A kezdeményezés létrehozója a Telenor Magyarország Zrt., amely a Transparency Internationallel közösen évek óta sokat tesz az átlátható közélet és a korrupciómentes társadalom megteremtéséért. 

A labirintus lényegében interaktív játék, egyes szakaszain csak úgy lehet átjutni, majd végül a kijáratot megtalálni, ha a labirintus falán elhelyezett táblagépeken olvasható kérdésekre a betérő helyes válaszokat ad. A kérdéssor rávilágít, hogy a semmittevés, a félrefordulás nem megoldás, az útvesztőből – akár a valódi életben – csak úgy lehet kijutni, ha az ember jó, etikus döntéseket hoz. Legyen szó diplomaírásról, tiszta szavazási körülményekről vagy etikus újságírásról. Aki nem így tesz, eltéved, akárcsak a való életben.

Az etikus, objektív újságírói magatartásról különösen sok szó esett a DUE rendezvényén, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, mert a szervezők meggyőződése szerint nem mindegy, miként közelítenek egy-egy komolyabb témához a jövő újságírói. – Ezért olyan fogalmakat igyekeztünk tisztázni, mint a plágium, a vesztegetés vagy az objektív újságírás. Aki a tisztességes utat választotta, kitalált a labirintusból – emelte ki Jánosa Barbara, a Telenor Magyarország vezető PR-tanácsadója.

Interaktív, de nagyon is komoly játék – a labirintusból csak a jó válaszok vezetnek ki
Interaktív, de nagyon is komoly játék – a labirintusból csak a jó válaszok vezetnek ki
Telenor

A vállalat két kategóriában is díjazta a diákújságírókat, -rádiósokat és -videósokat, aminek kapcsán Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta: a cég számára nagyon fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az etika fontosságával, és képesek legyenek helyesen megszűrni a virtuális világ kínálta információkat. A Tények nyomában elnevezésű, etikus újságírói különdíjat a legjobb oknyomozó pályaműnek ítélték oda.

A kategória győztese Virágh Bernadett lett, aki egy diplomahamisító vállalkozást leplezett le írásával, pedig a kényes téma megírásáról többen is le akarták beszélni. A második díjas Sándor Csenge a saját környezetében tapasztaltakon keresztül mutatta be, milyen előítéletek élnek a tinédzserekben a romákkal szemben, míg a harmadik helyezett Csernus Fanni tényfeltáró interjúkkal az indiai nők nehéz helyzetét dolgozta fel. A Telenor mindhármuk teljesítményét egy-egy Samsung Galaxy Ace 4 okostelefonnal és féléves Hipernet-előfizetéssel jutalmazta.

Ha mobilnet van, minden van – ez volt a másik pályázat címe. Erre olyan videókkal lehetett nevezni, amelyek a modern digitális világot jelenítik meg a tizenévesek szemszögéből. Az első díjat Klement Bence Élj vele című alkotása nyerte el, amely egy fiatal pár találkozását bemutatva érzékelteti a mobilinternet előnyeit. A második helyezést Körtési András Gugli című videója kapta, amely a Google-térkép használatát mutatja be egyedi megközelítéssel. A harmadik, Elődi Márton a betárcsázós internetet és a floppyk korszakát vetette össze napjaink okos eszközeivel. A díjazottak jutalma egy-egy LG G Pad 8.0 LTE táblagép féléves Hipernet-előfizetéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.