Jó biznisz a szúnyogirtás

A kockázatokkal és a rövid határidőkkel indokolta a belügyminiszter, miért is választották ki nyílt versenyt korlátozó eljárásban a szúnyogirtást végző konzorciumot. A "szúnyogmutyiban" megbízott cégek a munka elvégzésére 1,49 milliárdot seperhetnek be.

"Miért nyílt versenyt korlátozó eljárásban választották ki а szúnyogirtást végző konzorciumot?" – kérdezte a kormányzatot Harangozó Tamás. Az MSZP-s képviselő a Világgazdaság Online cikke szerint arra emlékeztetett, hogy "a központi szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatokat a SZEMP Air Légi Szolgáltató Kft., a Corax Bioner Zrt. és Rovért Kft. nevű cégekből álló konzorcium látja el. A konzorciumot uniós eljárásrendben, a közbeszerzésekről szóló törvény alapján hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében választották ki". Ezért kérdezte a szocialista politikus a kormányt. 

Kurucz Árpád / Népszabadság

A gazdasági lap idézi a belügyminiszter válaszát. Pintér Sándor közölte, hogy az enyhe tél és a csapadékos tavasz "a vízzel borított területeken kedvezett а csípőszúnyogok szaporodásának", és számolni kell "az árvízi szúnyogfajok folyók és bеlvízi területek mentén lerakott jelentős számú petéivel". A belügyminiszter további kockázati tényezőket is felsorolt. így "а környező országokban észlelt ázsiai tigrisszúnyog hazai fеlbukkanását".

A tárcavezető a tények és kockázatok mérlegelése után júniusban arról döntött, hogy átveszi az önkormányzatoktól a szúnyogirtási feladatokat. Az ezzel kapcsolatos teendők lebonyolításával az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot bízta meg. A Világgazdaság cikke szerint Pintér azzal indokolta a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, hogy "a feltétlenül szükséges és sürgősség miatt a nyílt, а meghívásos vagy а hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatóak".

A győztes konzorcium 1,49 milliárd forint plusz áfáért irthatja a szúnyoglárvát.

A "szúnyogmutyiról" elsőként a Magyar Narancs írt júliusban. A lap szerint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a másfél milliárdos megbízást elnyerő konzorcium egyik tagjával korábban közelebbi kapcsolatban állt.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.