Jézuska sehol, mindenki egy kos seggét csodálja az Országház előtt

Szamarat, ökröt és egy kos fenekét csodálják a királyok, az angyal, illetve Mária és József a parlament előtti betlehemi jelenetben. A Jézuskának még a fekhelye sincs a jászolban. Tavaly, néhány nappal karácsony előtt egyszer már eltűnt a kisded a betlehemből, de akkor legalább a bölcsője a helyén maradt. Most az Országház egészen különös magyarázattal szolgált.

Egy kis kos feneke felé néznek bábuk az Országház előtt elhelyezett jászolban, épp úgy, mintha azt csodálnák a Jézuska helyett. A kisdednek még a fekhelye sincs bent a betlehemben.

- Szép, de hol van a Jézuska? – kérdezi a csoportot kísérő óvónőtől egy kislány a Parlament előtti betlehemet fürkészve. – Nem tudom – hangzik a válasz, és a legkevésbé sem csillapítja a gyerek kíváncsiságát. – Lehet, hogy elbújt a szamár mögött – fejti meg végül a talányt a csalódott óvodás.

Pedig nem bújt el, egyszerűen nincs a jászolban. Már tavaly is találgatásra adott okot az internetezők körében, hogy hová tűnt a Parlament előtti betlehemből a kisded, és miért áll üresen a bölcső az állatok között. Akkor arra tippelt a közönség, hogy ellopták a szobrot. Az idén viszont még a bölcső sincs a helyén.

A parlament sajtóosztályától először arról érdeklődtünk, hogy valaki esetleg ellophatta-e az újszülött szobrát. A válasz azonban ennél egyszerűbb: „Keresztény hagyományainknak megfelelően és az elmúlt évek gyakorlatát követve, a betlehemi jászolba december 24-én este helyezzük el a kis Jézust, megszületését követően” – áll a szűkszavú közleményben.

Jézus földi születésének napját azonban az első nikaiai zsinat határozata értelmében december 25-én tartják. A Vatikánban is csak az éjféli mise után, vagyis már december 25-én helyezik el Jézus Krisztus szobrát a Szent Péter téren felállított jászolban.

Az ország legtöbb betlehemében azonban nem ragaszkodnak ennyire szorosan a hagyományokhoz, hiszen jóformán mindenhol látható már az adventi időszakban is a Jézuskát ábrázoló figura. 

További kérdést vet fel, hogy szenteste lesz-e olyan parlamenti dolgozó, aki munkaidőn túl kiviszi a térre – bölcsőstől – a kisdedet. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.