Jelentse, ha nem akarják gyógyítani!

Ha a kórház elutasítja, halogatja a beteg felvételét, a páciens és küldő orvosa is jelentheti.

Webes jelentési felületet dolgoznak ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász javaslatára azoknak a betegeknek, akiknek az ellátását elutasítja, vagy betegségükhöz képest hosszú várakozási idővel vállalja az ellátásra kötelezett kórház – írja a Weborvos intenetes portál. A jelentési felületre mind a beteg, mind a pácienst beutaló háziorvos, illetve szakorvos írhat, az eseteket a GYEMSZI fogja sürgősséggel – egy hét alatt – kivizsgálni, tájékoztatta lapunkat Sinkó Eszter. Hogy a rendszer mikor indul, egyelőre nem tudni, de azt tényként lehet kezelni, hogy lesz ilyen. A javaslat a múlt heti IME konferencián felvetett problémára született: a járóbeteg-szakellátók panaszkodtak arra, hogy a betegeket nem akarják egyes kórházak ellátni. 

A szakállamtitkárságon zajlott múlt csütörtöki egyeztetésen a kezdeményezés teljes támogatottságot élvezett, tudtuk meg a javaslattevő szakembertől, aki szerint nem lehet másként elejét venni a betegellátást egyre inkább jellemző, „mindenki elhárít" típusú magatartásnak.

Többen keresték meg ilyen jellegű a panasszal Sinkó Esztert, aki értesült olyan esetről is, amely szerint egy veserákos beteg csak márciusra kapott időpontot az ellátására kötelezett kórháztól. 

Míg a példaként felhozott veserákos betegért „nem kapkodnak" a kórházak, addig például a jól finanszírozott hemodinamikai kezelést igénylő betegekért harc folyik az intézmények között lapunk információi szerint. A különböző „fogadtatás" hátterében az áll, hogy a 2003 óta lényegében változatlan HBCS finanszírozás, a súlyszámok, vagyis az ellátásra adott OEP-támogatás és a valós kiadások nem fedik egymást több betegség esetében, míg másoknál bőven elegendő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.