Nagyot esett a Fidesz-KDNP

A Republikon május közvélemény-kutatása szerint a bűvös szám nyolc százalék. Áprilisban még semmi jel nem utalt arra, hogy hasonló bekövetkezhet.

Az utóbbi pár hónapban igen stabilan állt a Fidesz-KDNP népszerűsége, de a nyár beköszöntével picit változott a helyzet. A baloldal kisebb pártjait jól érintette a mozgolódás, mellettük pedig az MSZP és a Jobbik is erőre kapott – derül ki a kutatásból, amelyet az Index foglalt össze.

Nézzük hát a számokat: a DK három százalékpontot nőtt, nyolc százalékon állnak. Az LMP öt százaléknál jár, ez már a parlamenti küszöb. Az Együttnek három, a Liberálisoknak és a PM-nek is egy-egy százalékos a támogatottsága.

A top háromban még a csökkenéssel együtt is a Fidesz-KDNP áll az élen, de az áprilisi 51 helyett csak 43 százalékkal. Második az MSZP (20 százalék) és harmadik a Jobbik, őket a megkérdezettek 18 százaléka támogatta.

Kissé máshogy alakulnak a számok, ha a teljes népességet nézzük: ekkor a Fidesz-KDNP háromszázalékos esést mutat, 27 százalék a végeredmény. Az MSZP és a Jobbik is 12 százalékkal lohol utánuk.

A következő választáson 33 százalék szeretne baloldali-liberális kormányt, ez pedig már csak kicsivel marad el azoktól (41 százalék), akik maradnának a jelenlegi helyzetnél.

A Republikon adatai alapján tapasztalható csökkenés azonban nem vág egybe a többi közvélemény-kutatóéval, bár a Nézőpont, az Iránytű, a ZRI és a Publicus eddig is alacsonyabbra tette a támogatottságot már a múlt havi 51 százaléknál is. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.