Európai Járványügyi Központ: a H1N1 jelentős és valós veszély

Jelentős és valós veszélyt jelent az újinfluenza-világjárvány - jelentette ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója.

Az oltóanyaggal rendelkező országokban élni kell ezzel a lehetőséggel, és be kell oltatni a lakosságot - mondta Jakab Zsuzsanna igazgató az A(H1N1): Tények című nemzetközi konferencián, Budapesten.

Jakab Zsuzsanna tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban eddig 417 haláleset hozható összefüggésbe az új vírussal. Mint mondta, aggodalomra ad okot, hogy a halálesetek 20-30 százaléka a fiatal korosztályt érintette.
Ismertetése szerint Írországban és Izlandon "tombol" a járvány, de minden uniós országról elmondható, hogy tudatosan készül a tömeges megbetegedésekre; minden államnak van saját pandémiás terve.

A járvány terjedésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nagy járvány elején tart Európa, és a H1N1 vírus okozta megbetegedési hullám korábban fogja elérni a kontinenst, mint a szezonális járvány. Jakab Zsuzsanna ezzel összefüggésben hangsúlyozta: az egészségügyi rendszert mindenhol nagyon megterheli majd a betegek kezelése. Az ECDC előrejelzése szerint az európai lakosság 20 százaléka betegszik majd meg.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy az európai egészségügyi hatóságok folyamatosan monitorozzák a forgalomban lévő oltóanyagokat, beleértve a magyar vakcinát is; eddig kevés gond volt a készítményekkel. Az Európában használt vakcinák mindegyike jó és biztonságos.

Székely Tamás egészségügyi miniszter előadásában beszámolt a magyar intézkedésekről, hangsúlyozva, Magyarország felkészült a világjárványra. A legfrissebb adatokat ismertetve a tárcavezető elmondta, kicsit emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest. Akkor 12.700-an, míg a legutóbbi adatok szerint 16.700-an keresték fel az orvost. Beszámolt arról is, hogy úgy tűnik, megváltozott az oltási hajlandóság a magyar lakosság körében. Eddig 2 millió 125 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki összesen - ismertette -, hozzátéve: az október 26-ai adatok szerint 400 ezer oltást adtak be szakemberek. Ez a becslések szerint 200 ezerrel nőhetett azóta.

Hubert Hrabcik, az ausztriai egészségügyi minisztérium főigazgatója előadásában elmondta, országában már járvány van, pedig Ausztria is időben felkészült a tömeges megbetegedésekre, és rendelkezésre áll oltóanyag. Beszámolt arról is, Ausztriában eddig egy haláleset történt az influenza miatt, és ott is kezelnek egy várandós nőt, aki súlyos állapotban van. Ausztriában a vakcinát a kormány előfinanszírozta, és az ottani egészségbiztosító fizeti ki, így a lakosságnak nem jelent pénzügyi terhet. Hubert Hrabcik kifejtette: Ausztriában is először az egészségügyi dolgozókat oltották, majd a kockázati csoportba tartozókat, ezt követően vált széles körben elérhetővé a védőoltás. Nagyon fontosnak nevezte a lakosság és a média folyamatos és nyílt tájékoztatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.