Jelenléti íveket hamisítottak Debrecen egyik cégénél?

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. valótlan adatokat tartalmazó dolgozói jelenléti íveket csatolt be a bíróságra egy munkaügyi perben - állítja a felperes ügyvédje. Az ügynek súlyos adóhatósági és munkaügyi következményei lehetnek.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Gyógyfürdő Kft. a munkaügyi bíróságra olyan dolgozói jelenléti íveket csatolt be, amelyekről a szakértői jelentések alapján aggálymentesen megállapítható, hogy a ledolgozott munkaidőket tekintve nem a valós adatokat tükrözik - hangzott el a felperesi jogi képviselő részéről egy munkaügyi per tárgyalásán szerdán Debrecenben.

Az ügy előzménye röviden: a felperes T. István felszolgáló korábban a Debreceni Gyógyfürdő Kft. által működtetett Régi Vigadó étteremben dolgozott, s miután állásából elbocsátották, a volt pincér munkaügyi pert indított a kft. ellen a szerinte őt megillető, de ki nem fizetett túlórapénzek és egyéb illetmények megfizetése érdekében.


A 2011 óta folyamatban lévő per során a Debreceni Gyógyfürdő Kft. mindvégig tagadta, hogy T. Istvánnal szemben a cégnek tartozása lenne, s ennek bizonyítására különböző dokumentumokat juttatott el a bíróságra, többek között dolgozói jelenléti íveket is. T. István viszont becsatolta azokat a számítógépes adatokat is, amelyeket a Régi Vigadó szerverén tároltak a felszolgálók egyéni bejelentkező kódjával. E kódoknak azért van jelentőségük, mert így ellenőrizni lehet, hogy egy-egy dolgozó egy-egy munkanapon mikortól meddig dolgozott, milyen rendeléseket vett föl és mekkora összegű számlát adott át a vendégeknek.

T. István jogi képviselője a bíróságon elmondta: a Debreceni Gyógyfürdő Kft.  által benyújtott jelenléti ívek szinte teljes egészében eltérnek a számítógépben tárolt adatoktól. Jellemző példának nevezte, hogy a szerver által rögzített adatok szerint december 31-én már 17 órakor lezárták a terminált, holott a felperes elmondása alapján aznap éjjel hajnalig tartó szilveszteri mulatságot rendeztek az étteremben.

Az ügyvéd szerint a jelenléti ívek valótlan tartalma jelentősen túlmutat a szóban forgó munkaügyi per keretein, elvégre egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy torz jelenléti adatok alapján számfejtse a béreket. Ennek a magatartásnak egy esetleges adóhatósági vagy munkaügyi ellenőrzés során további következményei is lehetnek.

A tárgyaláson a Debreceni Gyógyfürdő Kft. jogi képviselője azt mondta: az említett felperesi álláspont érdemben semmit nem jelent a perre nézve, mert a cég jogi véleménye szerint a volt felszolgáló és ügyvédje nem tudta kellően bebizonyítani a kereset jogosságát. A munkaügyi bíróság december ötödikén hirdet ítéletet az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.