Jeges ár fenyeget a Tiszán

Utolérheti a Felső-Tiszáról érkező következő árhullám a folyó alsó szakaszán tetőző áradást; jelenleg másod- és elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, de egyre nagyobb kockázatot jelent a magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró.

A Körös és a Maros áradása jelentősen késlelteti a tiszai árhullám levonulását, emiatt a vízállás a következő napokban Csongrádnál és Mindszentnél másod- (750 centiméter), Szegednél első fok (650 centiméter) fölött marad - közölte Kozák Péter a regionális vízügyi igazgatóság vezetője.

A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az új év első napjaiban az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 10-20 centiméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 centiméter felett lehet a vízállás. Szegednél az akkor már apadó Maros miatt nem várható visszaáradás - tudatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett kialakuló jégtakaró és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli.

Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A védekezésben 272-en vesznek részt, ők főként a figyelőszolgálatot látják el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok - közölte Kozák Péter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.