Javulnak a középkorúak életkilátásai

Tovább élhetnek a negyven és hatvan év közötti korosztály tagjai Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint. De Ausztriától még messze vagyunk.
Az elmúlt két évtizedben jelentősen emelkedett Magyarországon a várható élettartam, a további javulásnak azonban fontos feltétele, hogy az idősebb középkorúak, vagyis az ötven és hatvan év közöttiek körében az eddigieknél jobban mérséklődjön a halandóság – állítják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatói a Magyar Idők cikke szerint.

Epidemiológiai válság – így értékelik a szakemberek azt a mintegy harminc esztendőt, amelynek során drámai módon megnőtt Magyarországon a halálozás a 1960-as évek második felétől egészen 1993-ig. Ebben az időszakban különösen a középkorúak, vagyis a negyven és hatvan év közöttiek, ezen belül is elsősorban a férfiak közül ragadtak el mind többeket főként a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések.

A KSH friss kiadványa szerint mindez azért érdemel kiemelt figyelmet, mert ez a korosztály kettős szorításban van: viseli a fiatalabbak és az idősebbek eltartásából adódó terhet is. Emellett a gazdaságilag aktívak idő előtti elvesztése nemcsak a társadalom, hanem a családok szempontjából is komoly veszteséget jelent.

Ezért is számít komoly fordulatnak 1994., mert akkor javulni kezdtek a középkorúak életkilátásai Magyarországon. Ebben meghatározó szerepe volt annak, hogy egyre kevesebben haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben. A krónikus betegségek mellett az emésztőszervi megbetegedések és az erőszakos halálokok (főleg az öngyilkosság) miatti halandóság is csökkent.

A válságos időszak azonban – teszik hozzá a szerzők – nem múlt el nyomtalanul: a javuló tendencia ellenére a negyven és hatvan közötti életkor még most is kritikus szakasznak számít. Az ötven és hatvan éves kor közöttiek körében pedig megháromszorozódik a halál valószínűsége a negyven évesekéhez képest.

Ebben a korban a férfiak továbbra is a keringési rendszer betegségeinek, a nők pedig a daganatos megbetegedéseknek vannak a leginkább kitéve. Az utóbbi tíz évben nemhogy csökkent volna, de 2,2 százalékkal nőtt a rákban meghalt idősebb középkorú nők száma.

Lényegében a volt szocialista blokk összes országára jellemző volt a korábbi halálozási krízis, ami azonban például Ausztriát elkerülte. Emiatt a hatvanas évek közepén még szinte nem volt különbség a magyarok és az osztrákok életkilátásaiban. Napjainkban viszont – a javulás ellenére – például a negyven évesek várható élettartama egy osztrák férfi esetében még majdnem negyven, míg egy magyarnál már csak 33,6 esztendő, s egy osztrák nő 44,5, egy magyar negyven évre tervezhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.