Jávor: Normafára az egyik legőrültebb beruházást tervezik

Az Együtt-PM szövetség szerint a Normafa átalakításával az elmúlt évek egyik legőrültebb budapesti beruházását tervezik a fővárosban - mondta a szövetség társelnöke pénteken, a Normafa parkolójában tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz ellenben azt állítja, hogy a fejlesztés semmilyen természeti kárt nem okoz.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: egy végtelenül cinikus, hazug és kártékony tervről van szó, ami gyakorlatilag elpusztítaná a jelenlegi Normafát.

A független országgyűlési képviselő arra reagált, hogy Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a budapesti XII. kerület polgármestere múlt héten szerdán arról beszélt: a kormány néhány héttel korábban döntött a Normafa park fejlesztéséről. Kijelentette, hogy ez semmilyen természeti kárt nem okozhat. A szabadidős és téli sportolási lehetőségekkel is bővülő terület gondozása, fejlesztése a hegyvidéki önkormányzat feladata lesz.

Jávor Benedek viszont úgy látja, hogy talán csak a Városliget beépítése mérhető ahhoz a "természetpusztításhoz", amire a 400 hektárosra tervezett beruházás során a kormány és az önkormányzat készül. Hangsúlyozta, hogy a terület mind a magyar, mind az uniós jog alapján természetvédelmi oltalom alatt áll.

Arra is kitért, hogy a beruházás vélhetően nem éri meg üzletileg sem, mert a 2-2,5 hónapos síszezon alatt nem lehet kitermelni annak költségeit.

Sipos Péter önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a beruházásról senki nem kérdezte meg a kerület lakóit. A Párbeszéd Magyarországért XII. kerületi csoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a Zugligetben, illetve a Normafa körül élők tiltakoznak az átalakítás ellen. Végül azt mondta, a területet már most is sokan látogatják, ezért inkább az ő jó közérzetüket segítő átalakításokra lenne szükség, így például WC-ket kellene építeni, tűzrakóhelyeket létesíteni, karbantartani a sétautakat és a játszótereket.

A Fidesz-frakció közleményben reagált. Mint írták, az Együtt-PM-mel ellentétben a budapestiek minden, a főváros fejlődését szolgáló beruházásnak örülnek, különösen azok után, hogy Budapest a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt csak leépült. Budapest második leglátogatottabb parkjának, a Normafa park átfogó fejlesztésének célja, hogy a csodálatos természeti adottságú területet a sportolni vágyók, a kisgyermekes családok, az idősek és a mozgáskorlátozottak is sokoldalúan tudják használni. A beruházást természetesen részletes környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése előzi meg, így a fejlesztés semmilyen természeti kárt nem okoz - fogalmaz a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.