Jávor feloldatná az atomtitkot

Nyílt levélben fordult Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez Jávor Benedek, az Együtt-PM megválasztott EP-képviselője; a politikus azt kéri, hogy Péterfalvi vizsgálja felül a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelem-kazetták szállítására és elhelyezésére kötött szerződések titkosságát. Jávor szerint a dokumentumok tartalmának megismerhetőségéhez fűződő közérdek lényegesen erősebb, mint a minősítést megalapozó üzleti vagy egyéb érdekek.

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte hogy a múlt héten Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult az ügyben, de tőle egyelőre nem kapott választ. Jávor Benedek tájékoztatása szerint a nukleáris hulladék jelenleg a paksi kettes blokkban található, és ameddig ott marad, addig akadályozni fogja annak élettartam-hosszabbítását.

Hangsúlyozta, hogy parlamenti képviselőként betekinthetett olyan korlátozott minősítésű iratokba, amelyek szerint a sérült fűtőelem-kazettákat idén őszig Ukrajnán keresztül vasúton kellene elszállítani. Ugyanakkor a szomszédos országban viszont gyakorlatilag polgárháborús állapotok alakultak ki, amelyek belátható időn belül lehetetlenné teszik a kiszállítást.

Jávor Benedek ezért azt is kéri Péterfalvi Attilától, hogy tartalmilag is vizsgálja meg, indokolt-e a szállításra és elhelyezésre vonatkozó szerződések titkossága. Azt ő maga is indokolhatónak tartotta, hogy például a szállítás időpontja és útvonala ne kerüljön nyilvánosságra, de úgy ítélte meg, hogy a szerződésnek vannak olyan pontjai is, amelyeket kockázat nélkül meg lehet osztani a közvéleménnyel – ilyen például, hogy mekkora a művelet költségigénye, megfelel-e a fűtőelemek tervezett majaki feldolgozása az uniós szabványoknak, és megtörtént-e a kiszállítás illetve a feldolgozás uniós engedélyeztetése, amelyre Magyarországot az Euratom szerződés kötelezi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.