Javító helyett a börtönökbe küldik a fiatalkorúakat?

A börtönökben zajló erőszakért vonná kérdőre a belügyminisztert az Együtt, a Korszakváltók pártja.

Az Együtt, A Korszakváltók Pártja azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy a kormány miként kívánja csökkenteni a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható erőszakot, különös tekintettel az ott raboskodó fiatalok védelmére.

Erről Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt politikusa, független országgyűlési képviselő beszélt újságíróknak vasárnap, Budapesten. Hangsúlyozta, mivel az Orbán-kormány korábban leszállította a büntethetőség korhatárát, ezért most a fogva tartott fiatalok 40 százaléka felnőtt börtönökben raboskodik, ahol nincs biztosítva, hogy életkori sajátosságaiknak megfelelően gondozzák őket.

Egy pár évvel ezelőtti ombudsmani jelentés, valamint a Helsinki Bizottság beszámolója is azt mutatja, hogy Magyarországon az európai átlagnál nagyobb az erőszak a börtönökben, különösen a fiatalok között, akiknél a szexuális erőszak "teljesen rendszerszerű" - fejtette ki a politikus, aki kiemelte, a börtönökben tapasztalható erőszak azért jelent problémát, mert az újabb traumákat és erőszakot szül, akár a fogva tartást követően is. Szelényi Zsuzsanna szerint a kormánynak ezért sokkal jobban oda kellene figyelnie, a raboskodó fiatalokat pedig börtönök helyett javító intézetekben kellene elhelyeznie, ahol felkészült személyzet foglalkozhat velük a normális életbe történő visszatérés érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.