Jászszentlászlón visszafelé sült el a puska

Nagy András független polgármesterjelölt a szavazatok 63,4 százalékával nyert a Fidesz aspiránsa, Bálintné Bajnóczi Edit ellen Jászszentlászlón vasárnap. Kapus Krisztián képviselő bejelentést tett a kampánycsend megsértése miatt.

A településen azért volt szükség időközi választásokra, mert a korábbi polgármester, Kis Melinda a kiskunmajsai járási hivatal vezetője lett, és ezért januárban lemondott tisztségéről. Ezzel Nagy András az egyetlen olyan jelölt volt, aki győzedelmeskedni tudott a kormánypárt által támogatott indulóval szemben. A részvételi arány kifejezetten magas volt, a 2147 szavazásra jogosult közül 1371-en mentek el voksolni.

A történetet az teszi érdekessé, hogy míg az egyik oldalon egy szűk baráti kör dolgozott a sikerért, a másikon egy komplett stáb, megfűszerezve ezt a pártelit tagjaival, többek közt Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével, a Bács megyei kormányhivatal-vezető Kerényi Jánossal és a térség országgyűlési képviselőjével, Kapus Krisztiánnal.

Nagyágyúk ide vagy oda – a puska most visszafelé sült el. Sokan sérelmezték ugyanis, hogy Lezsák Sándor településszerte postázott, a Fidesz jelöltjét támogató levelét nem magánemberként vagy fideszes képviselőként jegyezte, hanem az Országgyűlés alelnökeként. Kapus Krisztiánt pedig megelőzte a hírneve: helyben sokan tartanak attól, hogy Kiskunfélegyháza polgármestere, akit városában komoly támadások érnek, itt akar a következő választáson elindulni.

Nagy felháborodást keltett egy különös telefonhívás is, amit állítólag egy közvélemény-kutató cég végzett. Szinte mindegyik, vezetékes telefonnal rendelkező jászszentlászlói lakostól megkérdezték:„Hallott-e ön arról, hogy Nagy András független polgármesterjelölt részt vett az MSZP idei rendezvényén?”. A második kérdés arra vonatkozott: ezek után jogos-e, hogy Nagy független jelöltként indul. Továbbá a megkérdezett tudja-e, hogy Nagy András vállalkozása csődbe ment, és ő „megélhetési polgármester akar lenni” a faluban.

Egy a független jelöltet segítő szakembertől azt kérdeztük, miként győzhetett a 2010-es választásokon sikertelenül szereplő, kis esélyű induló?

– Jó lenne hinni abban, hogy a tiszta, egyenes beszéd elég egy választási sikerhez, de reálisan nézve ez természetesen nem igaz – mondta a szakember, majd kifejtette: Szükség volt ehhez a másik oldal, különösen a Fidesz sorozatos hibáira is. Arroganciával, a hatalom demonstrálásával, erőfitogtatással próbáltak eredményt elérni, de ez inkább visszatetszést keltett a helyiekben. Kampányzáró rendezvényükön felvonultatták Lezsák Sándort, Kapus Krisztiánt és Horváth Charlie-t. S bár művelődésiház-avatónak álcázták az egész napos rendezvényt, és Bajnóczi Edit fideszes jelölt lakossági fórumát csak külsős rendezvényként jelölték a programban, az emberek átláttak a szitán: így aztán mindez kontraproduktívvá vált.

Ehhez képest Kapus Krisztián tett végül bejelentést kampánycsend megsértése miatt a helyi választási irodánál. Álláspontja szerint ugyanis azzal, hogy Nagy András a Facebook-oldalán megosztott egy cikket az időközi választásról, egyértelműen befolyásolhatta a szavazókat.

Monor: győzött a Fidesz

Balogh Imre Ferenc, a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb voksot a monori 1-es számú egyéni választókerületben vasárnap tartott időközi képviselő-választáson, így ő foglalhatja el a lemondás miatt megüresedett képviselői helyet. Az érintett 1767 választópolgár közül 380-an mentek el szavazni, ami 21,5 százalékos részvételnek felel meg, egy voks érvénytelen volt. Balogh Imre Ferenc (Fidesz) 202 szavazatot kapott, Bokros Tibor, a Jobbik jelöltje, 110-et. A harmadik helyen – 57 vokssal – az MSZP és a DK közös jelöltje, Mikla László végzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.