Járvány esetén az iskolaigazgató is bezárhaT

A múlt héten a háromszorosára nőtt az újinfluenza-gyanús esetek száma: 32-en kórházba is kerültek, egy beteg meghalt. Egyre több iskolából jelzik, hogy diákjaik influenzaszerű megbetegedés miatt kénytelenek otthon maradni.

Szegeden rendkívüli szünetet rendeltek el egy középiskolában a H1N1 terjedése miatt. Az igazgató közölte: a héten nem lesz tanítás, mert 78 diák hiányzik. Pénteken a hajdúsámsoni általános iskola 1187 tanulója közül 233 hiányzott. Szerdán ez a szám még csak 126 volt. Szakemberek szerint valószínű, hogy a betegek közt új influenzás is van. A helyi háziorvos ugyanis a napokban négy garatmintát vett, s közülük kettőből kimutatták a H1N1 vírusát. Várhatóan hétfőn döntenek az iskola bezárásáról, de csak akkor, ha a hiányzók száma eléri a 25 százalékot.

Lehetősége van-e erre egy iskolaigazgatónak? Az óvodák, iskolák, kollégiumok és a felsőoktatási intézmények bezárásáról járvány vagy járványveszély idején az ÁNTSZ szervezetei dönthetnek, az oktatási tárca ezért arra kéri az intézmények vezetőit, hogy - esetleges lépéseik megtétele előtt - folytassanak konzultációt az Iskola-egészségügyi Szolgálattal.

Az oktatási tárca honlapján olvasható, az újinfluenza-vírussal kapcsolatos intézkedésekről szóló tájékoztató szerint a járvány lokális szintű előfordulása esetén a közoktatási törvény a jegyzőknek és az intézményvezetőknek is biztosít különböző lehetőségeket, így járvány esetén rendkívüli szünetet rendelhetnek el: ehhez be kell szerezniük a fenntartó engedélyét. A főjegyző is elrendelhet rendkívüli szünetet. A főjegyzőnek ehhez be kell szereznie az érintett önkormányzatok jegyzőinek véleményét, kivéve, ha a késlekedés jelentős veszéllyel vagy helyrehozhatatlan kárral járna.

Rendkívüli szünet elrendelésére jogosultak a jegyzők is járvány idején, de egy ilyen döntésről az oktatási minisztert is értesíteni kell. Az intézkedés előtt ki kell kérni az érintett intézmények vezetőinek véleményét is.

Egy országos járvány kitörésének veszélye esetén az oktatási miniszter határozatban írja elő a közoktatási intézmények működésével kapcsolatos feladatokat. A rendkívüli tanítási szünet miatt kiesett tanítási napokat pótolni kell: a későbbiekben a fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését (azaz a szombati tanítást). Az elmaradt tananyagot a diákok tanítási óráinak növelésével is pótolni lehet.

H1N1 influenzavírus
H1N1 influenzavírus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.