Jár a pénz, csak nem jut az egri nővéreknek

Öt ember adta a nevét, arcát a munkaügyi perhez, de ezerötszáz dolgozónak járna visszamenőleg 33 hónapra a cafeteriapénz az egri Markhot Ferenc kórházban. Kérdés, hogy az intézmény önként fizet mindenkinek, vagy „ki kell perelni” a jogos jussot.

– Mikor fizetnek? Kapnak-e pénzt azok, akik időközben nyugdíjba mentek, vagy máshol helyezkedtek el? Mindenkinek egyenként kell bíróságra menni, vagy a szakszervezet vállalja a jogi képviseletet? Mi lesz azokkal, akik nem szakszervezeti tagok? – ezek a kérdések hangzottak el legtöbbször tegnap Egerben, ahol munkásgyűlést tartottak szakszervezeti vezetők és dolgozók részvételével.

A Markhot Ferenc kórház félmilliárddal tartozik 1500 dolgozójának
A Markhot Ferenc kórház félmilliárddal tartozik 1500 dolgozójának
Korsós Viktor

Az intézmény 2010-ben kötött megállapodást az alkalmazottakkal arról, hogy évente egy havi nettó bérüknek megfelelő juttatást kapnak cafeteria formájában. Cserébe lemondtak olyan pótlékokról, amelyek korábban jártak nekik. Csakhogy a kórház 2013-as államosítása után az új vezetés egyoldalúan felrúgta az egyezséget, és nem fizetett. Öt munkavállaló az Egri Ápolási Szakszervezettől és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségétől kért segítséget, bírósághoz fordultak, majd a Kúria minapi döntése nyomán jogerősen pert nyertek a kórházzal szemben.

Tóth Ildikó, az intézmény jelenlegi vezetője szerint egy rossz döntés következményeit viseli most a kórház. – A perben szereplő öt dolgozó megkapja járandóságát, a többiek kifizetéséről pedig folyamatban vannak a tárgyalások. Az államháztartási törvény szerint a kórház csak annyi kiadásra vállalhat kötelezettséget, amennyi bevétele van – olvasható közleményében.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint közel félmilliárd forinttal tartozik a kórház a dolgozóknak, s ezt az államnak kell kifizetnie. A nem szakszervezeti tagokat arra biztatta: lépjenek be, mert szövetségük csak így vállalhatja jogi képviseletüket.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.