Januárban megkezdődhet az MSZP és az Együtt 2014 egyeztetése

Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter levelet írt Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének.

Minden objektív közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a változást akaró demokraták már ma is többen vannak, mint a kormánypártok leghűségesebb támogatói, nem beszélve a rezsim haszonélvezőinek szűk köréről. Ez Magyarország számára történelmi lehetőség, nekünk, a változást akaró demokratikus politikai erőknek pedig történelmi felelősség: az összefogás erejével élni kell, nem pedig visszaélni, mint 2010-ben – többek között ezt tartalmazza az a levél, amelyet az Együtt 2014 mozgalom három alapítója, Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter írt Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének.

E levél előzménye: az MSZP közös választási szövetség kialakítására és annak előfeltételeként a programok egyeztetésére vonatkozó fölhívására korábban az Együtt 2014 azt válaszolta, hogy mindenekelőtt az elvi és erkölcsi alapvetésekben kell megállapodni, mert csak ez lehet alapja az együttműködésnek. Erre a múlt héten az MSZP országos elnöksége úgy tájékoztatta az Együtt 2014 mozgalom vezetőit, hogy a mozgalom által megküldött tézisek alapján céljaik, értékeik és elveik is hasonlóak, így támogatják, hogy január legelején megkezdődjenek a tárgyalások a közjogi programok egyeztetéséről.

Bajnaiék levele szerint "minden választási együttműködésnek a korszakváltás elvi-erkölcsi alapjainak konszenzusos kialakításával kell kezdődnie, csak azután kerülhet sor a konkrét, szakpolitikai programok összeillesztésére". Ezért hívják fel a korszakváltás elvi, erkölcsi alapvetéseihez való csatlakozásra a többi, változást akaró demokratikus pártot, szervezetet is. Azt javasolják, hogy a jogállami konzultációkkal párhuzamosan, a szakpolitikai egyeztetések előtt, az MSZP elnöke által megszólított demokratikus ellenzéki erőket is vonják be. A szakpolitikai programok összehangolásának munkáját pedig azokkal a szervezetekkel kezdjék meg, amelyek készek és képesek érvényesíteni a politikai korszakváltás programját.

Az Együtt 2014 mozgalom szakértői szerint a lehető legszélesebb összefogással kell cselekedni a következő témákban: a kampányfinanszírozás átalakítása, az állambiztonsági iratok kutathatósága, az állami költségvetés tervezésének újraszabályozása, a közbeszerzések átláthatóságának erősítése, a határon túli magyar szervezetek támogatása, a médiatörvény átalakítása. Azt javasolják, hogy január első hetében állapodjanak meg a konzultáció részleteiről, így a rákövetkező héten már el is kezdődhet az érdemi munka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.