Januárban érkezik a 6 milliárdos kórházinfúzió

A plusz hatmilliárd forintot a kórházak jövő év januárban kapják meg - mondta az egészségügyi miniszter, aki támogatja és örül egy-egy kórház azon kezdeményezésének, hogy a kismamáknak külön oltóhelyeket biztosítanak a H1N1 védőoltás megszerzéséhez.

Székely Tamás egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón beszélt a kórházaknak juttatandó plusz hatmilliárd forintról. Kérdésre válaszolva közölte: "mivel ez az összeg a jövő évi költségvetésben szerepel, ezért nyilvánvalóan ez a pénz csak január 1-je után érkezhet meg az intézményekhez."

Hozzátette, az összeget az egészségbiztosító decemberben elutalja, de a pénz csak január 1-jével válik hozzáférhetővé. Az intézmények és a kormány között októberben - a kórházak pluszfinanszírozásáról - létrejött megegyezés is azt tartalmazza, hogy a jövő évi büdzsé terhére történik a kifizetés.

Székely Tamás azt mondta, az egészségügyi kormányzat tartja magát az akkor létrejött egyezséghez. Megjegyezte, "a kórházi szövetségek képviselőivel közösen megszövegezett megállapodás is úgy szól, hogy a jövő évi költségvetés terhére tudják ezt a pénzt kifizetni". Decemberi utalással januárban érkezik meg a hatmilliárd forint.

Ősszel a kórházvezetők egyeztetést kezdeményeztek az egészségügyi miniszterrel, mert veszélyben látták az intézmények finanszírozását. A többfordulós megbeszélés-sorozat végén arra a megállapodásra jutottak, hogy októberben 4,5 milliárd forintot, majd decemberben további hatmilliárdot folyósítanak a kórházaknak és szakrendelőknek, továbbá jövő év elején plusz egyhavi finanszírozásban részesülnek az intézmények. A megállapodás szerint a 4,5 milliárdot az idei költségvetés, míg a hatmilliárd forintot a jövő évi költségvetés terhére kapják meg az intézmények.

A miniszter szólt az oltópontokrról is, ám arról, hogy hány intézmény oltja külön a kismamákat, pontos számot nem tudott mondani, mert ezek helyi kezdeményezések. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a várandósok bárhol kérik is az újinfluenza-vírus elleni védőoltást, azért fizetniük nem kell, hiszen a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. Az intézményvezetők felismerték, hogy megnövekedett az igény a kismamák részéről a védőoltás iránt, Székely Tamás szerint nőtt a várandósok átoltottsága, ami nagyon jó.

A tárcavezető közölte azt is, eddig a magyar lakosság több mint húsz százaléka kapott védőoltást H1N1 vírus ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.