Jánosi György: Zuschlag nem kért tőle támogatást

Ma a Zuschlag-perben tanúskodik Gyurcsány Ferenc és Jánosi György. Az utóbbi közölte: a vádlott nem kért tőle támogatást.

Miniszterként nem volt felhőtlen a kapcsolatom az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a vezetésével; Zuschlag János nem fordult hozzám támogatási kérelemmel - mondta a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján tanúként kihallgatott Jánosi György, aki a Medgyessy-kormány első évében ifjúsági és sportminiszter volt.

Jánosi György tanúként hallgatják meg Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és vádlott-társai büntetőperében
Zuschlag-per - Jánosi György

- Szerepem formális volt, nem is várható el, hogy több ezer pályázatnál a miniszter bekapcsolódjon az elbírálásba - mondta a egykori tárcavezető.
Hozzátette: csak a végső döntés fázisában látta az anyagokat, miután a közigazgatási államtitkárságon átmentek, és ő mindet jóváhagyta.

Jánosi emlékezete szerint már kinevezése után is nehezen tudta megalakítani a minisztérium vezetőségét, mert az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a tagjai - Arató Gergely, Újhelyi István és Zuschlag János - először nem fogadták el Mesterházy Attilát politikai államtitkárnak.
Kompromisszumos megoldás született, melynek eredményeként elfogadta Ocsovai Tamást ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak - mondta a szocialista politikus.

Beszámolt arról, hogy a minisztériumon belüli munkamegosztás következtében ő a sportügyekkel, Mesterházy Attila az ifjúsági ügyekkel foglalkozott.

Emlékezete szerint egy év alatt két alkalommal ült le az MSZP sport és ifjúsági csoportjával, alapvetően politikai, szakpolitikai egyeztetést folytattak fehér asztal mellett. Szűkebb körű egyeztetések nem voltak a minisztérium vezetői és a munkacsoport között, ilyenen nem vett részt.

Jánosi György tanúvallomása szerint a pályázatokkal kapcsolatos ügyeket a helyettes államtitkárságok intézték. Az egyedi támogatási döntésekben nagy szabadságuk volt. Ötmillió forintig a helyettes államtitkárok saját hatáskörükben döntöttek.

Az egykori miniszter szerint 2002-ben nagyon erős volt a lobbizás a minisztérium közelében, mert amikor átvette a tárca vezetését, az éves pályázati keret nagy része már le volt kötve.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére elmondta: őt is megkeresték támogatási kérelmekkel, de politikai hovatartozástól függetlenült döntött. Példaként említette, amikor Debrecenek a sportcsarnok építéséhez kellett támogatást szerezni, mert be kellett fejezni az építését a tornász világbajnokság rendezése miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.