Jakab István fideszes képviselő folytatná a földárverést

A rendezetlen területek, például halastavak és ültetvények szakértői értékbecslését a kormány teljesítette, így nincs akadálya az újabb földárverésnek - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke szerda reggel az M1 csatornán.
Jakab István kifejtette: a kormány szerdán áttekinti az állami földek értékesítésével kapcsolatos ügyeket, január végén pedig újra megindul a földárverésre szánt területek felkészítése. Az elnök szerint a korábbi értékesítést nagy mértékben befolyásolta, hogy haszonbérlettel terhelten került-e meghirdetésre a terület, azonban a tavaly elfogadott törvénnyel a kormány megteremtette a haszonbérletek felülvizsgálatának jogalapját, lehetővé vált a bérleti díjak piaci szintre emelése.

A Magosz elnöke felidézte, hogy a meghirdetett 200 ezer hektárból 130 ezer hektár állami föld kelt el, amelyek majd a szerződéskötést követő 60 nap után kerülnek a vásárlók tulajdonába, addig sok gazda, helyben lakó élhet elővásárlási jogával. Kiemelte: összesen 13 olyan külföldi tudott mintegy 1200 hektár földet szerezni, akiknek magyar gyökereik vannak, csak időközben vagy kettős állampolgárok lettek, vagy már régóta Magyarországon élnek és gazdálkodnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.