Izraelt is megkeresi a kormány Sukoró-ügyben

Az izraeli nagykövethez fordult tájékoztatásért Budai Gyula miniszterelnöki megbízott, hogy valóban folyik-e a sukorói ingatlant megvásárló Joav Blum ellen büntetőeljárás ingatlanspekuláció miatt Izraelben.

A miniszterelnöki megbízott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészséget, és azt kérte, amennyiben lehetséges, jogsegélyszolgálat keretében keressék meg az izraeli társhatóságot, és kérjenek felvilágosítást az ügyben.
Kitért arra is, hogy a múlt héten a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, s azt kérte Matolcsy Györgytől, hogy oldják fel azoknak az iratoknak a titkosítását, amelyek kiadását korábban üzleti titokra hivatkozva megtagadta a sukorói beruházásról szóló hatástanulmányt készítő cég. Amennyiben a minisztérium feloldja a titkosítást, nyilvánosságra hozzák ezeket az iratokat - mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: a dokumentumok között szerepel az a hatástanulmány, amelynek alapján 2009. április 9-én 2,6 milliárd forint állami támogatást ítélt meg a beruházó részére.
Elmondta még, hogy Joav Blumnak nem a sukorói telekcsere volt az egyetlen ingatlanspekulációja Magyarországon. Budai Gyula közlése szerint 2007-ben Joav Blum megszerezte a Vas megyei Rádóckölkeden, egy 53 hektáros terület tulajdonjogát, majd a termőföldet magánszemélyként bevitte a Karka kft-be, amelynek két izraeli tulajdonosa volt. Ezt követően a termőföldet egy ciprusi off-shore cégnek adták tovább, közel ötmillió euróért értékesítve. Ennek a területnek az értékét - hasonlóan Sukoróhoz - valótlanul becsülték fel - jegyezte meg.
A miniszterelnöki megbízott azt mondta: az elmúlt időszakban a Gyurcsány-kormány egy olyan befektetővel folytatott tárgyalásokat Joav Blum személyében, aki több alkalommal telekspekulációban vett részt.
Mint mondta, az a volt miniszterelnök felelőssége, hogy nem tájékozódott kellőképpen, hogy ki a tárgyalópartnere. A vagyonkezelő felelőssége pedig, hogy azzal a Joav Blum-mal kötöttek csereszerződést Sukoró vonatkozásában, akinek Magyarországon már volt hasonló ingatlanpanamája.
Sem a vagyonkezelő, sem Gyurcsány Ferenc nem jártak el körültekintően, lényegében egy bűnözővel folytattak tárgyalást - közölte Budai Gyula.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.