Izgatás elleni nyomozás lapunk cikke nyomán

Az újságíró leírta, amit látott-hallott, a rendőrség pedig nyomozást rendelt el, mert a szónok azt mondta: „Régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez". Majd azt kérdezte: „El tudjátok-e ezt képzelni a kipával?"

Közösség elleni izgatás bűntett gyanújával nyomozást rendelt el - a Népszabadság Uszítás Tiszaeszláron című cikke nyomán - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte Fülöp Gergely, a szervezet sajtószóvivője.

A főkapitányság a napilap április 6-i számában megjelent cikk nyomán még aznap vizsgálatot indított, hogy az illetékesek eldöntsék, fennállnak-e a büntetőeljárás törvényi feltételei - emlékeztetett Fülöp Gergely. A százados hozzátette: az ügyben tanúként hallgatták meg a cikk íróját, majd április 17-én közösség elleni izgatás bűntett gyanújával rendeltek el nyomozást; az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

A napilap közlése szerint gyűlöletkeltő, antiszemita kijelentés hangzott el Tiszaeszláron a Magyar Nemzeti Front (MNF), a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom április 4-én tartott rendezvényén. A három szerveződés Solymosi Eszterre emlékezett; 1882-ben a 14 éves szolgálólány halálával kapcsolatban a tiszaeszlári vérvádperben több zsidó embert azzal vádoltak meg, hogy a gyermeklányt meggyilkolták, vérét rituálisan kifolyatták.

A rendezvényen nyolcvanan vettek részt. Ifjú Schuster Lóránt, az MNF elnöke azt mondta: „Régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez". Majd azt kérdezte: „El tudjátok-e ezt képzelni a kipával?" (A kipa a hagyományos zsidó fejfedő - mutatott rá a lap szerkesztője). Az egybegyűltek a felvetésre hangos igennel feleltek, és a zsidóságot gyalázták.
Ifjú Schuster Lóránt ezután azt is mondta: „Régen a magyarok karóba húzták a hazaárulókat". Majd megkérdezte: „El tudjátok-e ezt képzelni Gyurcsány Ferenccel és társaival?". Meg is adta a választ: „Igen!" - állt a Népszabadság április 6-i számában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.