Ivóvíz Békésbe Romániából

A romániai Arad megyéből szállítanának jó minőségű ivóvizet Békés megyébe egy napokban aláírt szándéknyilatkozat értelmében; a Békés Megyei Vízművek Zrt. támogatja az elképzelést.

Krisztován Anna, a vízszolgáltató társaság sajtókapcsolatokért felelős főmunkatársa elmondta: az úgynevezett Maros-hordalékkúp Romániában található nagyobb részéről nyernék a kiváló minőségű ivóvizet, és azt vezetéken továbbítanák Békés megyébe. A szomszédos romániai megyéből szállított ivóvizet kevernék a békési vízzel, így javítva az utóbbi minőségét - erről írtak alá a két megye önkormányzatainak képviselői a napokban szándéknyilatkozatot.

A térségben a hatályos előírásoknak ugyan egyelőre megfelel például a víz arzéntartalma (ami literenként legfeljebb 50 mikrogramm lehet), ám egy uniós előírás szerint az idei esztendő végére literenként 10 mikrogramm alá kellene leszorítani az arzéntartalmat - fűzte hozzá magyarázatként a vízszolgáltató társaság főmunkatársa.

Ennek érdekében már évek óta tervezik az ivóvíz minőségét javító programot, amely alapvetően vegyi technológiájú víztisztításra helyezi a hangsúlyt. Időközben Békés megye egyre több területen alakított ki szorosabb együttműködést a román szomszéddal, így napjainkra nem tűnik megvalósíthatatlannak, hogy egy vezetékrendszeren érkezzen a jó minőségű javító víz Békésbe - mondta. Hozzátette: a vállalat szakemberei szerint ráadásul az Arad megyéből érkező víz alkalmazásának költségei kedvezőbbnek tűnnek a vegyi technológia használatánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.