Itt vannak a legújabb adóötletek

Még nagyobb bajban van az egészségügy, mint tavaly ilyenkor. A hiányzó milliárdokat újabb adók kivetésével próbálják előteremteni.

Hiába fizette ki a költségvetés a múlt év végén a kórházak lejárt adósságait, az immár államosított intézmények gazdálkodását nem sikerült konszolidálni – az első negyedév adatai szerint a tartozások lendületesen nőnek. A lejárt számlák összege ugyan csaknem tízmilliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban volt, szakértők szerint most mégis nagyobb bajban van a gyógyítóágazat, mint 2011 nyarán. A tavalyinál némileg kisebb gyógyítókasszából vette el ugyanis a kormány az egészségügyieknek ígért béremelés 28,8 milliárdos forrását, vagyis a vártnál gyorsabban apadhat a kassza. 

Egyelőre nincs válasz arra, hogy miből pótolnák a kiadásokat, hiszen a struktúraátalakításból várható megtakarításból az idén legfeljebb tízmilliárd forint bevétel keletkezhet. De ezt is csak nagyon óvatosan lehet remélni, hiszen mind több helyen kényszerül az államtitkárság meghátrálni: az államosított kórházakat működtető GYEMSZI-nek pedig nincs büdzséje az intézmények működtetésére.

Lapunk úgy tudja, a jövő évi költségvetésben kértek ugyan e feladatra 40 milliárd forintot, de az Ország­gyűlésnek benyújtott 2013-as költségvetési törvényben ennek nyoma sincs. Sőt aszerint az egészségügy lesz a legnagyobb vesztese a jövő évnek. A gyógyszerkasszából való elvonással csaknem 150 milliárdot von ki a kormány az ágazat finanszírozásból. Szócska Miklós szakállamtitkár ennek ellenére optimista. Állítja: jövőre sikerül mintegy 100 milliárdos többletforrást találni, mert a nemzetgazdasági tárca támogatja a népegészségügyi termékadó alá eső termékek körének bővítését. A Népszabadság államtitkársági forrásokból úgy tudja: egyebek mellett a mesterséges transzzsírtartalom, az egyéb adalékanyagok, valamint az étrend-kiegészítők megadóztatása szerepel a tervekben. Az egészségügy többletbevételhez juttatásának konkrétumai­ról elvben a múlt heti kormányülés döntött volna, ám lapunk úgy tudja: mindez egyelőre szóba sem került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.