Itt vannak a civil újságírók!

Megalakult a Magyar Civil Újságírók Szakosztálya. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége berkein belül létrejött szakosztály várja soraiba mindazokat, aki publikál az interneten. A tagságot is itt toborozzák.

A HCJD – angolul  Hungarian Civil Journalists' Division – kezdeményezője többek között Martin József főiskolai tanár, az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozatának elnöke, Molnár Péter és Farkas Attila kommunikáció szakos főiskolai hallgató, Derecskei Zoltán újságíró, az online „Ellenszék Demokritikus Véleménymagazin” főszerkesztője és Sörösné Kolonics Erzsébet, a „Nagyalásony Online” felelős szerkesztője.

A HCJD létrehozásának az a célja, hogy a XXI. század nagy vívmányával és lehetőségével, az internet használatával minden állampolgár ténylegesen élhessen a sajtószabadság állampolgári alapjogával anélkül, hogy a tények közlése  és a vélemények összevetése elsilányítaná a kommunikációt, megfosztaná a hitelességétől a közölt tényeket, és a vélemények, az érvek összevetése helyett az indulatok, a személyiség megvetése, a durvaság, a sértegetés legyen az „eszmecsere” jellemzője.

 A HCJD minden tagja személyesen gyakorolja az interneten a sajtószabadság jogát, és személyesen felelősséget vállal azért, hogy az általa közölt tények és a kifejtett vélemények, érvek mindenben megfelelnek a média világát szabályozó törvényeknek és az újságírás hagyományaiban gyökeredző etikai kódexek előírásainak, a tartalomszolgáltatók újabb keletű etikai követelményeinek. Mindannyian személyesen garantálják, hogy általuk nem silányul az interneten a nyelv használata.

Mivel a HCJD a valóságos szabadságjog létezéséből és gyakorlásából indul ki, bárki tagja lehet a létrehozott szervezetnek, aki valamilyen formában publikál az interneten, és vállalja a HCJD-tagságból származó kötelezettségek betartását – írják a civilek az alapszabályban. És hívják az újságíró szakmai szervezetek tagjait, a szerkesztőségek munkatársait, a bloggereket, a közösségi oldalak színes világát, a honlapok gazdáit és mindenkit, aki fontosnak tartja a demokratikus hatalomgyakorlás negyedik hatalmi elemét, az információszolgáltatás mintaszerű működését.

A MÚOSZ a szervezeti működéshez szükséges technikai eszközöket biztosítja, a HCJD-tagság internetes regisztrációval jön létre, a www.muosz.hu portálon. A regisztrált tag bárhol publikálhat – a HCJD honlapja is rendelkezésére áll. A törvények és az etika tiszteletén és betartásán kívül egyetlen kötelezettsége van, hogy neve, írói álneve, nickneve után tüntesse fel zárójelben /HCJD/ „garanciajegyét”.

A civil kollégák elérhetősége és további információ itt: civilujsagirok@muosz.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.