Olaszliszka: 'Itt mindenki tudja, kik gyilkoltak'

Helyszíni tárgyalással folytatódott Olaszliszkán kedden a másodfokú bírósági eljárás Szögi Lajos meggyilkolása ügyében. A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa előtt a harmadrendű vádlott azt mondta: a bűncselekmény után még a helyszínen megbeszélték, a jelenlévők közül ki mit vállal magára. A részleteket - ígérete szerint - a szerdai tárgyalási napon ismerteti majd Debrecenben.

Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én fényes nappal, két gyermeke szeme láttára verték agyon az olaszliszkai Kossuth utcán, mert volt aki úgy látta, hogy autójával elsodort egy helybeli kislányt. A gyerek nem sérült meg. A bűncselekmény elkövetésével – részben társtettesként, részben felbujtóként – vádolt nyolc helybelit első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tíz- tizenöt év, valamint életfogytig tartó, fegyházban és fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A másodfokú tárgyalás hétfőn kezdődött a Debreceni Ítélőtáblán, majd kedden, kiemelt rendőri biztosítás és jelentős érdeklődés mellett Olaszliszkán folytatódott. A helyszíni tárgyalás során az ítélőtábla bírói tanácsa is megismerte a bűncselekmény helyszínét – közölte Koszta János az ítélőtábla sajtótitkára. Mint hozzátette, az eljárás másik eredménye volt, hogy a harmadrendű vádlott, Sz. András kijelentette: a gyilkosságot követő összebeszélés alkalmával – bár nem vett részt az ütlegelésben – magára vállalta a bűncselekményben való részvételt. Erre – mint ahogyan elmondta – nyomós oka volt, aminek hátteréről a szerdai tárgyalási napon szeretne beszámolni.

Sz. András azokat sem akarta megnevezni, kik voltak azok, akik a kislány vélt elgázolása után elsőként Szögi Lajos autójához futottak. A nyolc vádlott közül öten működtek együtt a bírósággal. Az első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt másodrendű vádlott – az „elsodort” kislány apja, idősebb H. Dezső – hol könnyeivel küszködve, hol kissé indulatosan idézte fel a három évvel ezelőtti eseményeket.

Állítása szerint ”itt mindenki tudja, kik gyilkoltak, ki ugrált Szögi Lajoson, de senki nem mondja el az igazat”. Hozzátette azt is, hogy a bíróság a tárgyalás során „nem az igazi tanúkat” hallgatta meg, feleségét is ártatlanul ítélték el, mert más volt a felbujtó. Meg is nevezte azt az asszonyt, aki elmondása szerint egyebek mellett azt kiabálta, hogy „meghalt a gyermek”, valamint azt is, hogy „öld meg a magyart!”.

Felesége – az ötödrendű vádlott – meghallgatása során ugyanígy nyilatkozott. Koszta János a helyszíni tárgyalás végén azt közölte: a jelenleg folyó, másodfokú eljárás során már nincs lehetőség új vádlottak bevonására. Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyhatja, megváltoztathatja a büntetési tételeket, vagy hatályon kívül helyezheti azt, ami új elsőfokú eljárás lefolytatását jelenti.

A tervek szerint vagy pénteken, vagy pedig november hatodikán hirdethet ítéletet legkorábban az olaszliszkai ügyben a Debreceni Ítélőtábla.

Az olaszliszkai per egyik vádlottja Balla bíróval tisztázza a részleteket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.