Itt csak a Fidesz vagy a gyilkosok mellé lehet állni?

Aki hétfőn nemmel szavaz, az a gyilkossággal vádolt ember pártjára áll – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője annak kapcsán, hogy kivételes sürgős eljárásban fogadtatnák el az országgyűlésben az előzetes letartóztatás idejének meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot.

A Fidesz az ellenzéki képviselők támogatását várja ahhoz, hogy ma a házszabálytól való eltéréssel szavazhassák meg a Btk. módosítását. Attól tartanak, hogy az ároktői banda egyik tagja – a törvény módosítása nélkül – házi őrizetbe kerülhet. Az ellenzéki képviselők többsége viszont az előzetes letartóztatás idejének meghosszabbítását ellenzi – írja az atv.hu.

„A magam részéről, megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az ároktői banda egyik tagja november 22-én, házi őrizetbe, azaz gyakorlatilag szabadlábra kerülhet” – aggódik Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte ez elfogadhatatlan, ezért kezdeményezik a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése esetén az előzetes letartóztatás idejének korlátlan meghosszabbítását. Aki hétfőn a parlamentben nemmel szavaz, az a Fidesz frakcióvezetője szerint a gyilkossággal vádolt ember pártjára áll.



Az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódó más törvények módosításáról szóló csomag kapcsán hétfőn eredetileg csak a módosító indítványokról szavaztak volna, de Rogán azt javasolja, hogy kivételes sürgős eljárás keretében ejtsék meg a zárószavazást is, és akkor az alkotmányügyi bizottság által beterjesztett javaslat is hatályba léphet november 22-e előtt.

Schiffer András másként látja: az elmúlt hetekben lett volna arra mód, hogy felgyorsítsák ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását. „A Fidesz nem hogy két hét alatt nem tett rendet – három év alatt sem –, és ezt most kommunikációs trükkök százaival próbálja leplezni” – mondta az LMP frakcióvezetője. 


Schiffer szerint ha lett volna a bűnözőkön nyomkövető, vagy a rendőrök jobban vigyáznak, az ároktői bűnözők nem szökhettek volna meg. Ma ezért a Fidesz kérésére nemet mond az LMP.

„Ezzel a konkrét ároktői üggyel azt próbálják leplezni, hogy a rendőrség nem volt a helyzet magaslatán” – mondta Schiffer, hozzátéve: „Rogán Antal pénteki megnyilvánulásait hallva az az érzésem, hogy a frakcióvezető esetleg megtébolyult, tehát úgy beállítani ezt az egész döntést, hogy vagy velük van valaki, vagy a gyilkosokkal, az egészen alávaló ócska trükk” – hangoztatta a politikus.



Az LMP frakcióvezetője szerint a megoldás nem az előzetes letartóztatás idejének meghosszabbítása, hanem az egész rendszer újragondolása. Az MSZP alelnöke is hasonló véleményen van. Gúr Nándor 
arra azonban nem akart válaszolni, hogy miképpen szavaznak. „Ebben a pillanatban nem akarok olyat mondani, ami a személyes álláspontom és nem a frakció álláspontja” – fogalmazott.

A Fidesz a Párbeszéd Magyarország politikusaira sem számíthat a szavazáson. „Különleges sürgős eljárásokat a PM alapból nem szokott támogatni” – fogalmazott Szabó Tímea. „Azt gondoljuk, hogy a Fidesz ilyen sunyi módon próbálja áttolni a fehérorosz módszereket tükröző és azokat a tartalmi javaslatokat tükröző gondolatait” – hangsúlyozta a politikus. 



A Jobbik minden jel szerint az ügyben a Fidesz mellé áll és hozzájárul a házszabálytól való eltéréshez is. A kérdés ezek után már csak az, hogy az előzetes letartóztatás idejének végtelenségig nyújtható meghosszabbítása az uniós jogrendszerrel összeegyeztethető-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.