Válasz Gyurcsánynak: a tárgyalásoknak vége

Gyurcsány újrakezdte volna az együttműködési tárgyalásokat. Az MSZP és az Együtt-PM most közösen közölte vele: az egyeztetések lezárultak. Most már a választókkal és nem a volt kormányfővel akarnak foglalkozni.

"Az október 23-i ünnep szándékos megzavarása felőrölte a tárgyalásokhoz szükséges minimális tárgyalási alapot is. A kormányváltó szövetség pártjai, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség ezért nem mennek el az egyeztetésre és nem nyitják újra a nemrégiben hivatalosan is aláírt megállapodást. A választásokig hátralévő időben már csak a választók megszólítására, Orbán Viktor kormányzásának ellenőrzésére és az ellenzéki alternatíva felmutatására fordítják energiáikat" - írta közös közleményében az MSZP és az Együtt-PM a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc korábbi nyílt levelére, amelyben a tárgyalások újranyitását kérte. 

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila aláírja a legkisebb közös többszöröst
Bajnai Gordon és Mesterházy Attila aláírja az együttműködési megállapodást

A közlemény így folytatódik: "Az október 23-a óta eltelt idő jól mutatja, mekkora öngól volt a közös ellenzéki ünnep taktikai megfontolásokból és hatalomtechnikai okokból történő megzavarása. Újra az ellenzék belső ügyeivel traktáljuk a változást akaró polgárokat ahelyett, hogy például Orbán Viktor kirekesztő, magyart a magyar ellen uszító, polgárháborús beszédére hívnánk fel közösen a figyelmet. Az kormányváltó szövetség eltökélt abban, hogy túllép ezen a szakaszon és energiáit arra fordítja, hogy megszabadítsa Magyarországot az Orbán-rendszertől!" - írják a szövetségesek. 

"Mint emlékezetes, nyáron, alapos előkészítő munka után megköttetett az a programalapú választási szövetség, amelyet a felek a múlt héten hivatalos formába is öntöttek és aláírásukkal is megerősítettek. Ez a kormányváltó szövetség erős talapzata lesz 2014 tavaszán annak a széles - a mai bizonytalanokat is magába foglalni képes - választói koalíciónak, amely leváltja Orbán Viktor kártékony kormányát, majd társadalmi támogatottságot biztosít az új kormány munkájához" - írják a dokumentumban. 

"A kormányváltó szövetség kibővítésére az abban részt vevő pártok maguk tettek tisztességes és reális javaslatot a nyár folyamán. Gyurcsány Ferenc ezt a csatlakozási lehetőséget elutasította" - teszik hozzá határozottan. 

"Az MSZP és az Együtt-PM Gyurcsány Ferenc döntését tudomásul vette. Az ellenzéki tárgyalások ezzel befejeződtek, a kormányváltó szövetség pedig kizárólag az Orbán-kormány működésének megalkuvást nem ismerő ellenőrzésére, a kormányzati munka konstruktív bírálatára, illetve az emberek gondjaira adott szakpolitikai megoldások felmutatására fordítja energiáit" - zárul az MSZP és az Együtt közleménye. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.