A Balatonra is van gondja a Jobbiknak

Vízvédelmi bizottság létrehozását javasolja a parlament őszi ülésszakán a Jobbik. A párt a Balaton felső szabályozási szintjének megemelését szorgalmazza – mondta Kepli Lajos országgyűlési képviselő Balatonfüreden.

A Jobbik kétnapos frakcióülésén a következő parlamenti ülésszak munkájáról zajlik vita; így például téma volt a vízgazdálkodás, a Balaton alacsony vízállásának okai – ismertette Kepli Lajos, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagja.

Véleménye szerint a csapadékhiány és a meleg időjárás miatt kialakult alacsony vízállást hosszabb távon úgy lehetne orvosolni, ha tavasszal magasabb szabályozási szintről indulna az idény, vagyis a jelenlegi 110 centiméteres felső szabályozási szintet 15-20 centivel megemelnék – a Jobbik ezt szorgalmazza.

A vízszintemelkedés ugyanakkor problémát jelent a déli part egyes településein, például Zamárdinál, Fonyódnál és Balatonmáriafürdőnél. Erre Kepli Lajos szerint megoldást kell találni.

Ezért a Jobbik a parlament őszi ülésszakában vízvédelmi bizottság létrehozását javasolja, amely szakértők segítségével nemcsak a Balaton esetében, hanem országos szinten keres megoldást a vízmegtartási gondokra.

Árvíz idején nem tudunk mit kezdeni a vízzel, csapadékhiányos időszakban pedig jól jönne az a plusz mennyiség; a tározást meg kell oldani – fejtette ki.

Hozzátette: ennek legtermészetesebb módja, ha a vízfolyás, állóvíz helyén tartják meg a vizet; a Balaton déli partján ezért meg kell találni a víz útját ott, ahol nincsenek beépítések, visszaadni a tónak a természetes életteret, mozgásteret, ami a természetes ingadozást lehetővé teszi.

Hosszú távon számolni kell azzal, hogy a csapadék eloszlása szélsőséges lesz: fel kell készülni az időjárás változásaira, annak következményeire, hogy ne alakuljanak ki olyan tünetek, mint amiket most látunk a Tiszánál vagy a Balatonnál, hiszen a vízveszteségnek kihatása lesz a gazdaságra és életminőségre – figyelmeztetett a képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.