Megjött a voksolást felügyelő EBESZ-misszió

Az április 6-i voksolás lesz a negyedik olyan magyar országgyűlési választás, amelyet az EBESZ, pontosabban az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája hivatalosan is megfigyel. A demokratikus ellenzék korábban többször kezdeményezte már a megfigyelők meghívását, legutóbb tavaly novemberben szólították fel a kabinetet arra, hogy intézkedjen a megfelelő ellenőrzés biztosításáról. Az MSZP ugyanis úgy vélte: csak külső kontroll mellett biztosítható a választások tisztasága Magyarországon.

A magyar kormány, pontosabban a külügyi tárca idén januárban hívta meg az EBESZ megfigyelőit, az igényfelmérő misszió a hónap végén el is készítette tizenkét oldalas jelentését a készülő magyar választásokról. Az EBESZ, illetve a témáért felelős fiókszervezete rendszeresen küld megfigyelőket a tagállamok választásaira, az áprilisi voksolással kapcsolatban „korlátozott megfigyelést” rendeltek el.

Ez technikailag azt jelenti, hogy egy tízfős ODIHR-misszió, illetve egy további tízfős „hosszú távú megfigyelő” csoport egy hónapon keresztül vizsgálja, ellenőrzi a választás lebonyolítását. Figyelni fogják a kampánytevékenységet és médiamegjelenést, a voksolás napján pedig tucatnyi szavazókörbe fognak személyesen is ellátogatni.

Az egyelőre eldőlt, hogy a misszióban nem lesznek rövid távú megfigyelők, akik „szisztematikusan” ellenőriznék a szavazás napján a szavazókörök munkáját. Ehhez tartozik, hogy az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői delegációja is Magyarországra látogat a választás előtti napokban, feladatuk szintén a voksolás napjának megfigyelése lesz.

Audrey Glover, a misszió brit vezetője elmondta: három héten belül elkészítenek egy félidei jelentést, a végleges, a választás egészét értékelő dokumentumot pedig nyolc héttel a választás vége után hozzák nyilvánosságra, bevárva és értékelve a fellebbezéseket, korrigálásokat is.

Glover a Népszabadság kérdésére azt mondta: ismerik az előzetes tanulmányokat és jelentéseket a magyar választási rendszerrel kapcsolatban, de azért jöttek Magyarországra, hogy személyes tapasztalatokat, adatokat és benyomásokat gyűjtsenek, ne pedig pusztán a korábban megfogalmazott esetleges kritikákat mondják vissza.

Az EBESZ misszióvezetője hangsúlyozta, hogy vizsgálatuk során elsősorban az új jogi keretek végrehajtását, az adminisztráció és a kormányzati hivatal működését, a kampánytevékenységeket és kampányfinanszírozást, a női és kisebbségi részvételt, a médiamegjelenést és a panaszok kezelését fogják figyelni.

A következő hetekben politikai és kormányzati vezetőkkel, pártok képviselőivel, újságírókkal és elemzőkkel találkoznak. Glover hangsúlyozta, hogy az EBESZ miszsziója nem beavatkozni, csak értékelni akar, a későbbi jelentésükben lefektetett megállapításokat a kormányzatok saját belátásuk szerint veszik figyelembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.