Itt a világtalálkozók keresztje

Magyarországra érkezett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje, a négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át magyar társaiknak ünnepi szentmise keretében vasárnap Nyíregyházán.

A II. János Pál pápa által elindított, első alkalommal 1984-ben megrendezett ifjúsági világtalálkozó elsődleges célja az volt, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival. Az első, Rómában megtartott rendezvényen a fiatalok megkapták a pápától a mára a találkozók jelképévé vált keresztet, amelyet körbehordoznak országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák.

A résztvevők nagy száma miatt egy évvel később újabb összejövetelre hívta meg a pápa a fiatalokat, majd hivatalosan is kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó megünneplését. Azóta egyházmegyei szinten minden évben, nemzetközi szinten pedig két-három évente megrendezik.

A fakeresztet és a II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikont vasárnap román fiatalok adták át magyar társaiknak a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban bemutatott püspöki szentmisén, amelyet Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrált.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai két hétig zarándokolnak a hazai egyházmegyékben, ahol katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhatnak velük az érdeklődők. A keresztet elviszik többek között Hajdúdorogra, Szegedre, Kecskemétre, Székesfehérvárra, Szombathelyre, Győrbe, Veszprémbe, Budapestre, Pécsre is, itthon utoljára november 14-én Miskolcon lesz látható. A keresztet és az ikont november 15-én Kassán püspöki szentmise keretében fogadják Szlovákia fiataljai.

Az előző Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 2013-ban Rio de Janeiróban rendezték meg, 2016-ban pedig a lengyelországi Krakkó látja vendégül a katolikus fiatalokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.