A bírságot kirótták, de az ítélet jogszabálysértő

Új eljárás lefolytatását rendelte el a Fővárosi Ítélőtábla abban a perben, amelyet a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház indított az Egészségbiztosítási Felügyelet ellen. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében korábban helybenhagyta a kórházra kirótt hárommillió forintos büntetést, amelyre az Egészségbiztosítási Felügyelet bírságolta az intézményt a közvélemény által „mindszenti betegként” elhíresült, halállal végződő ügyben. Ezt az ítéletet minősítette most többszörösen jogszabálysértőnek az ítélőtábla.

2007. április 6-án - hat nappal az új egészségügy eljárási rend bevezetése után - H. Imre 67 éves mindszenti lakos meghalt a mentőautóban, miközben az akkor bevezetett szisztéma szerint Hódmezővásárhelyről a szentesi súlyponti kórházba szállította át a gépkocsi. H. Imre aznap már járt a szentesi kórházban, ahol benn akarták tartani, de saját felelősségére hazament mindszenti tanyájába. Délután azonban újból rosszul lett, a háziorvos mentőt hívott hozzá. Az idős férfi nem akart ismét Szentesre menni, kérte, hogy Hódmezővásárhelyre vigyék, ahová korábban tartozott. Hódmezővásárhelyen az a doktornő volt az ügyeletes, aki korábban kezelte az erős dohányos idős férfit. Futólag meg-vizsgálta, úgy ítélte meg, hogy nincs közvetlen életveszélyben, majd úgy rendelkezett, hogy vigyék tovább Szentesre, ahová akkor már tartozott.

Miután a férfi meghalt a mentőautóban, híre ment az esetnek, az egyik tévécsatorna munkatársai felhívták Lázár János hódmezővásárhelyi polgármestert, aki válaszában „az egészségügyi reform első áldozatának" nevezte a mindszenti beteget. Mivel a kórházi reform miatt éles politikai küzdelem folyt kormánypártok és ellenzék között - Hódmezővásárhelyen például tízezres tüntetést tartottak előzőleg az Erzsébet Kórházat ért drasztikus ágyszámcsökkentés miatt -, az Egészségügyi Minisztérium arra utasította az Egészségbiztosítási Felügyeletet és az ÁNTSZ-t, hogy vizsgálja ki a történteket. Ám a két szervezet kiküldött vizsgálói még meg sem érkeztek Hódmezővásárhelyre, amikor 2007. április 11-én délelőtt 10 órakor sajtótájékoztatót tartott Budapesten az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője. Kijelentették: a beteg haláláért nem felelős a szentesi kórház, nem felelős a háziorvos, nem felelős a mentőszolgálat sem. Az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője úgy nyilatkozott: vannak olyan tényezők, amelyek szerint az Erzsébet Kórházban nem minden az elvárhatónak megfelelően történt, és felvetette a büntetőjogi felelősség kérdését is.

Április 11-én délután viszont éppen az egészségügyi hatóságok által kiküldött két szakfőorvos állapította meg, hogy az Erzsébet Kórházban minden az új ellátási rendnek megfelelően történt. Az Egészségbiztosítási Felügyelet azonban nem vette figyelembe a saját ellenőrző szakfőorvosainak jelentését, hanem március 14-én jogszabálysértésekre hivatkozva hárommillió forint bírsággal sújtotta az Erzsébet Kórházat.

A kórház közigazgatási perben kérte a döntés hatályon kívül helyezését. A pert a Fővárosi Bíróság tárgyalta, és 2008. április 4-én helyben hagyta az Egészségbiztosítási Felügyelet bírságoló határozatát. Szóbeli kihirdetése után azonban csaknem egy évig nem foglalták írásba az ítéletet, csak 2009. március 16-án ismerhette meg az Erzsébet Kórház vezetősége. Fellebbezést nyújtottak be a Fővárosi Ítélőtáblához, amely szeptember 16-án többszörösen jogszabálysértőnek nevezte az ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Bíróságot.

Kriveczky György, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház jogi képviselője kérdésünkre válaszolva elmondta: három pontban kifogásolták az Egészségbiztosítási Felügyelet határozatát. Törvénysértőnek tartják, hogy a felügyelet nem a tényállás teljes felderítettsége mellett hozott elmarasztaló határozatot. Törvénysértő szerintük az is, hogy a határozat meghozatalakor nem vették figyelembe a felügyelet által kiküldött szakfőorvosok ellenkező értelmű szakvéleményét. Végezetül pedig szerintük mind az ÁNTSZ, mind az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője súlyosan elfogult volt a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben, mivel a sajtótájékoztatón úgy nyilvánítottak elmarasztaló véleményt, hogy semmilyen bizonyító adat nem volt a birtokukban, az általuk kiküldött ellenőrző szakemberek pedig még oda sem értek a kórházba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.