Ítélet a D-Dayról: Két tüntetés megtartható

A Fővárosi Bíróság megsemmisítette a rendőrségi tiltó határozatok egy részét, így a szakszervezeti akcióegység szabadon tüntethet a Kossuth téren, s annak sincs akadálya, hogy a budai várnegyedben vonulásos demonstrációt szervezzenek. A Clark Ádám téren viszont nem lesz ülősztrájk.

Döntött a Fővárosi Bíróság: a szakszervezeti akcióegység D-Day néven meghirdetett rendezvényei közül kettőt a rendőrség tiltó határozata ellenére meg lehet tartani. Az egyik szervező, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta, hogy október 1-jén a Kossuth téren így már bizonyosan lesz nagygyűlés.

Szakszervezeti tüntetés a Kossuth téren
2011. szeptember 12. Szakszervezeti tüntetés a Kossuth téren a Parlament előtt a munka világával kapcsolatos tervezett új törvény ellen. Fotó: Kocsis Zoltán

A szakszervezetek a budavári vonulást is megtarthatják – döntött a bíróság. Annak sincs tehát akadálya, hogy a tüntetők a Clark Ádám térről indulva a várnegyeden keresztül a Széll Kálmán térre vonuljanak, majd más útvonalon a térre visszatérjenek.

Az akciósorozat az eredeti tervek szerint szeptember 29-én a Clark Ádám téren meghatározatlan ideig tartó ülősztrájkkal kezdődött volna, ám a bíróságtól már csak azt kérték, hogy az első négy napra beadott kérelmek rendőrségi elutasítását vizsgálja felül.

E rendezvény kapcsán azonban a bíróság is úgy foglalt állást, hogy  a tér, s ezzel együtt a Lánchíd és az Alagút lezárása miatt a közlekedés más útvonalon nem lenne biztosítható. A rendőrség tiltó határozatát emiatt helybenhagyták.

Így viszont a Várba tervezett vonulásos demonstráció értelmét vesztheti, mert arra a most jogerősen betiltott ülősztrájk résztvevőit várták. Október 2-án nemzetközi futóverseny lesz ugyanis, és a teret a versenyzők áthaladásának biztosítása érdekében elhagyták volna néhány órára.

Ennek ellenére sem mondanak le a 29-i akcióról – jelentette ki Kónya. A Clark Ádám térre újabb bejelentés tesznek, s ezúttal már nem hosszabb időre, csupán egyetlen napra tervezik az akciót, és figyelembe veszik a bírósági döntés indoklásában meghatározott szempontokat is.

Ugyanakkor felvetődött, hogy országvédelmi futást rendeznek, amelynek keretében mindenkit arra kérnek: fusson a körforgalomban legalább egyszer körbe. Ilyen rendezvény esetén a fővárosi közgyűlés engedélyére van szükség, és a szükséges dokumentumokat hamarosan benyújtják a főpolgármesteri hivatalhoz.

Ugyanaznap éjjel országvédelmi virrasztást is tartanának, amit ökumenikus istentisztelettel kötnének össze. Ehhez ugyancsak a főváros hozzájárulására van szükség.

Ha ez sem megy – tette hozzá a szakszervezeti vezető –, a vonulásos demonstráció marad. Ennek megtartása érdekében ismét bejelentést tesznek a rendőrségen, mert a korábbi tervekben még október 2-i időpont szerepelt. Bíznak benne – mondta Kónya –, hogy a BRFK a bírósági döntés után nem tiltja meg még egyszer a rendezvényt.

A mintegy hetven szakszervezetet és civil szerveződést tömörítő akcióegység a demokráciáért, a szociális biztonságért, valamint az emberi és munkavállalói jogok megőrzésért hirdetett demonstrációsorozat, ám a rendőrség – részben a közlekedés ellehetetlenülésére, részben a népképviseleti szerv zavartalan munkájának súlyos veszélyeztetésére hivatkozással – annak mindhárom budapesti rendezvényét megtiltotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.