Iszaptenger a kondói faluvégen

Iszaptenger borította el néhány perc leforgása alatt a borsodi Kondó egyes utcáit: különösen hat-hét ház járt rosszul, a hegyoldalból lezúduló víz ezeket veszélyezteti leginkább. Parasznyán homokzsákokat helyeztek ki, hogy védjék a falut.

Rájár a rúd a kondóiakra az idén tavasszal, immár harmadszor történt meg, ami csütörtökön: iszaptenger borította el néhány perc leforgása alatt a falu egyes utcáit. Különösen hat-hét ház jár ilyenkor rosszul, a hegyoldalból lezúduló víz ezeket a házakat veszélyezteti leginkább. A polgármester a Boon.hu-nak elmondta: van ház, ahol több mint húsz tyúk pusztult el a múlt heti hasonló „vízroham” következtében. – Nemrégiben elkészült a víztározó a falu mellett, 2012 decemberében adtuk át – mondta Lovas Bertalan polgármester. – Abból az irányból nincs is baj, védve vagyunk. Most viszont a másik oldalról jön a víz…

A polgármester szerint valamivel meg kellene fogni a vizet, burkolni kellene az árkot, és még egy víztározó kellene, ez kormányzati segítség nélkül (újabb százmilliós beruházásról lenne szó) nem lehet megoldani. A korábbi iszapömlések több mint tízmilliós kárt okoztak, a csütörtökit még nem mérték föl.

A tegnapi esőzések nemcsak Kondón, de a környező településeken is riadalmat keltettek. Varbón, Radostyánban és Sajólászlófalván kinn jártak tájékozódni a katasztrófavédelem munkatársai, de beavatkozásra nem volt szükség. Ahol „zsákoltak” – tájékoztatták lapunkat – ott azt a helyi önkormányzatok végezték.

Parasznyán is több utcába helyezték ki a homokzsákokat. Dienes Zoltán alpolgármester szerint ezt inkább megelőzési célzattal tették, mert még nem öntötte el a víz a falut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.