Iszapömlés: a Mal Zrt. szerint a Greenpeace állításai valótlanok

A Greenpeace nem hiteles mérési eredményekre hivatkozva, valótlanul állítja, hogy az ajkai timföldgyár továbbra is szennyezi a környezetet - mondta Kossa György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Devecserben.

A zöldszervezet honlapján is megtalálható laboreredmények szerint a minta eredete és a mintavétel ideje is ismeretlen, ezért nem hiteles - mondta Kossa György. Hangsúlyozta: a Greenpeace közleményében szereplő kifolyócső - ahonnan a minta állításuk szerint származik - nem a Torna-patak területén van, hanem a X-es tározó melletti semlegesítő pont előtt található.

Az iszaptározóknál összegyűjtött lúgos csurgalékvizet egy elvezető árokba vezetik Kolontár közelében
Kolontár, 2011. február 7. Az iszaptározóknál összegyűjtött lúgos csurgalékvizet egy elvezető árokba vezetik Kolontár közelében. MTI Fotó: Nagy Lajos

A felügyelőbizottság elnöke ezért a maga és a munkatársai nevében visszautasítja a Greenpeace feltételezéseit, amelyek megkérdőjelezik az emberi és szakmai tisztességüket. "Mivel általam is nagyra tartott szervezetről van szó, sajnálom, hogy nem keresett meg minket annak érdekében, hogy a szakmai tévedés kiküszöbölhető legyen" - fogalmazott Kossa György.

A Greenpeace Magyarország kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a Mal továbbra is szennyezi a vizeket; két független laboratórium - a Bécsi Környezetvédelmi Hivatal és a budapesti Bálint Analitika Kft. - mérései alapján a méreganyagok magas koncentrációja mutatható ki a Torna-patakban. A víz arzén-, alumínium- és szervesszén-szennyezettsége jelentősen meghaladja a megengedett határértéket, és a vizsgálatok eredményei a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak a közlemény szerint.

A szerdai tájékoztatón Kossa György felhívta a figyelmet arra is, hogy negyven évvel ezelőtti - a vörösiszap-tározók területén keletkezett - csurgalékvizeket is kezelniük kell a következő 50-70 évben, ennek érdekében két automata semlegesítő állomás készül el február végére. A sérült X-es kazetta bezárása megkezdődött, előtte 105 méter hosszú és 12 méter mély vasbeton résfal épül. A résfalhoz és a sérült tározó északi falának megtámasztásához 28 ezer teherautónyi anyagot használnak fel, ez kétszerese a már felépített másfél kilométeres kolontári kettes gát anyagának - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a szennyezett földet a VII-es tározó tetején helyezik el, a belterületekről 189 ezer, a külterületekről 117 ezer köbméter - azaz 11.700 teherautónyi - anyagot szállítottak a kijelölt tározókba tavaly október óta. A tározók területén folyamatosak a beruházások a védelem érdekében, a IX-es kazetta gáttestének műszaki vizsgálatát a műszaki egyetem munkatársai végzik. A megyei védelmi bizottság döntése értelmében a kazetta tetején összegyűlt folyadék szivattyúzása folyamatos.

Kossa György elmondta, hogy a gyár február végére átáll az új, száraz technológiára, a próbaüzem február 21-én kezdődik. Új záportározó is épül, ennek a XII-es kazettának a tervezése folyamatban van.
Az üzemi vizek kezelése és a teljes csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése két év alatt fejeződhet be, de a timföldgyárból lúgos csurgalékvíz nem kerül az élővizekbe - mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.