Iszapkatasztrófa: volt vészjelzés, de nem figyelmeztettek?

Egy nappal az iszapömlés előtt már jelezték a rendellenességet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. műszerei a vörösiszap-tározónál, a gátszakadás előtt másfél órával pedig már vészjelzéseket adtak – értesült az MTI Hírcentrum.

Mint az m1 szerda esti Híradójában elhangzott, a vádirat szerint a Mal Zrt. vezetői szabálytalanságok sorozatát követték el a vörösiszap-tározó üzemeltetésekor, elmulasztották a karbantartásokat és az ellenőrzéseket, nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket, és a gátszakadás után nem jelezték a veszélyt, sőt a mentésben sem segítettek.

A Híradó értesülései szerint egy eddig nem publikált vizsgálat kiderítette, hogy a szivattyúk egy nappal korábban már rendellenességet jeleztek, másfél órával a gátszakadás előtt pedig már vészjelzéseket adtak. A Mal Zrt. vezetői mégsem figyelmeztették az embereket, noha a cégnek kész katasztrófavédelmi terve volt – tették hozzá. A vádlottak között van a Mal Zrt. vezérigazgatója, a műszaki és a kereskedelmi igazgató, az üzemvezető, a környezetvédelmi felelős és a diszpécser. 

Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék kollégiumvezetője a Híradóban azt mondta: "azzal a megállapítással él a vádirat, hogy csak közvetett úton jutottak az állami szervek, a katasztrófavédelem, a mentők, tűzoltók, rendőrség olyan adatok birtokába, amelyeknek a segítségével aztán meg tudták kezdeni a mentést." 

Kamarás Péter, az egyik vádlott védője az m1 Híradójában úgy nyilatkozott: "nem állapítható meg se szándékosság, se gondatlanság, ugyanis az én védencem úgy járt el, ahogy adott helyzetben elvárható, következésképpen a büntetőjogi felelősségre vonása nem indokolt, sőt szükségtelen."

A Veszprémi Törvényszék várhatóan az év második felében kezdi tárgyalni a vörösiszap-katasztrófa ügyét, a tizenöt vádlott közül nyolcan a Btk. szerint akár 15 év fegyházbüntetést is kaphatnak – hangzott el a Híradóban.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem ismeri a szerda esti Híradóban említett jelentést – mondta a cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Bakonyi Zoltán közölte: amennyiben bemutatják nekik, vagy megismertetik velük az állítólagos jelentést, akkor tudnak arra reagálni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.