Iszapkatasztrófa: tizenöt vádlottra letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész

Vádat emelt a megyei főügyészség a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófa feltételezett felelősei ellen.

Vádat emelt a megyei főügyészség a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófa feltételezett felelősei ellen. A Veszprém Megyei Főügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.  15 munkatársára kér letöltendő szabadságvesztést, mivel a több hónapos és több mint 40 millió forintot felemésztő rendőrségi nyomozás eredményeképpen az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaikkal a tragédiáért felelősség terheli őket.

A Mal X. számú vörösiszap-tározójánál történt gátszakadás következtében tíz ember meghalt (bár kétséget kizáróan az ügyészség szerint csak nyolc haláleset hozható ok-okozati összefüggésbe a katasztrófával), 226 megsebesült, Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen számos ház megsemmisült, lakhatatlanná vált, nagy területen művelésre alkalmatlanná vált a termőföld. Összesen 503 embernek okozott különböző nagyságú kárt az iszapömlés. Az okozott kár sokmilliárd forint.

A főügyészség halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítással vádolja a cég munkatársait, akik, mint az a közleményből kitűnik, ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket, akár 15 év szabadságvesztésre is büntethetők.

Az ügyészség a tárgyaláson tucatnyi különböző szakértő mellett 125 tanúval kívánja majd igazolni a vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.