Iszapkatasztrófa: gyermekét elvesztő házaspárt hallgatott meg a bíróság

Egy gyermekét az iszapömlésben elvesztő házaspárt hallgatott meg tanúként a bíróság a Veszprémi Törvényszéken a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán.

A 33 éves kolontári nő Szabó Györgyi büntetőtanácsa előtt felidézte: 2010. október 4-én férjével és négy gyermeke közül a két kisebbel, a hároméves és a 14 hónapos kislányával volt otthon. A déli órákban a férje robbanást hallott, kiment a ház elé, s azt látta, hogy vörös ár tart a ház felé.

A házba betörő vörösiszapból menekülni próbált a család, a két kisgyermeket azonban az ár kiragadta az édesanya karjából. A hároméves kislányt sikerült kihúzni a vörösiszapból, s egy az áron úszó ágyra dobni, a kisebbet azonban elsodorta az áradat.

A család, miután több órát töltött a vörösiszapban, a padlásra menekült, onnan a kislányt, aki nyelt az iszapból, egy rendőr és egy kolontári férfi vitte ki, a felnőtteket a tűzoltók - mondta az asszony.

Hozzátette: miután kimentették őket, a tűzoltók egymást lemosták, de őket nem, csak később, amikor civilek elvitték őket a 8-as főúthoz, szabadultak meg a vörösiszaptól, és kerültek kórházba. Ezt a férje is megerősítette.

A férfi és a nő testének több mint hatvan százalékán szenvedett égési sérüléseket, kislányuknak a nyelőcsöve és a szeme károsodott. Mindannyian rendbejöttek, bár hegeik vannak, a gyermeknek pedig szemüveget kell hordania.

Lelki sérüléseikről azt mondták: bár jártak pszichológushoz, a kezelések sem segítettek a történtek feldolgozásában. A nő elmondása szerint együtt kell élniük azzal, hogy nem tudtak segíteni a gyermekükön. Kislányuk is sokszor kérdezgeti, miért vitte el kishúgát az ár - tette hozzá.

A bíróság orvos szakértőket is meghallgatott. A büntetőper februárban folytatódik.

Tíz ember halt meg

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper 2012. szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken, az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.