Ismét vita a fővárosi díszpolgárok körül

Zárt ülésen döntöttek ma a budapesti díszpolgári címek odaítéléséről.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében tizenhatan kapnak Budapest díszpolgára címet az idén. 

Az új díszpolgárok: Balázs György okleveles mérnök, professor emeritus, a műszaki tudomány doktora, Bara Margit Kossuth-díjas színművész, Bertalan Tivadar festő, grafikus, díszlettervező, Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, filozófus, egyetemi tanár, Frenreisz Károly rockzenész, zeneszerző, az LGT alapító tagja, Göröcs János válogatott labdarúgó, edző, Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő, Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Mága Zoltán hegedűművész, Máthé Erzsi, a nemzet színésze, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Ránky Mátyásné Németh Angéla olimpiai bajnok gerelyhajító, Sótonyi Péter, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének volt igazgatója, egyetemi tanár, Zsíros Tibor mesteredző, az 1955-ös magyar kosárlabda aranycsapat tagja, valamint posztumusz Teller Ede atomfizikus.

A díszpolgári címeket június 19-én adják át. 

A döntés korántsem teljes egyetértésben született. Az LMP már az előterjesztés tárgyalása előtt tiltakozott a javaslat ellen, mivel az szerintük degradálja Budapest egyik legfontosabb díját, sérti a jelöltek méltóságát, ráadásul jogtalan is, mivel még a vonatkozó fővárosi rendeletet sem tartja be.

Az LMP felhívta a figyelmet, hogy a kitüntetés elismertségét és méltóságát az biztosítja, ha konszenzus övezi mind a döntést, mind a kitüntetettek személyét. Az egyetértés fontosságára már az elmúlt évben is figyelmeztettek, de előrelépés helyett a Fidesz az idén már a cím adományozására vonatkozó fővárosi rendeletet sem tartotta be. Eszerint ugyanis minden képviselő javaslatot tehet díszpolgári címre, és a képviselők negyede által támogatott jelölteket be kell terjeszteni a közgyűlésnek.

Tarlós István azonban önkényesen válogatott az ellenzék által javasolt jelöltek között. Pártok közötti egyeztetésre – a tavalyi évhez hasonlóan – most sem került sor. Az LMP nem tartja ugyanis egyeztetésnek, hogy a hivatal bekérte a pártoktól javaslataikat, a Fidesz által javasolt jelöltekről pedig csak az előterjesztésből szerezhettek a képviselők tudomást. 

Az LMP a díszpolgári címről szóló előterjesztés visszavonását kérte Tarlós Istvántól, de végül ez nem történt meg. Az LMP előzetesen azt ígérte, ha a szavazást megtartják, akkor a fővárosi kormányhivatalhoz fordulnak törvényességi felülvizsgálatért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.