Ismét Schiffer az LMP frakcióvezetője

Januárban lemondott, most újraválasztották: Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőjévé az LMP képviselőcsoportja. Frissítve

Egyhangú döntéssel, egyetlen ellenszavazattal újra Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek a Lehet Más a Politika parlamenti képviselőcsoportja. Az érintett nem vett részt a titkos voksoláson. Mint ismert, az LMP frakcióelnökségének többsége (Jávor Benedek, Szabó Tímea és Karácsony Gergely) azután mondott le tisztségéről, hogy a párt kongresszusa olyan határozatot és stratégiai irányelvet fogadott el, amely számukra képviselhetetlen volt. A távozó politikusok már akkor azt közölték: a frakciót olyan személynek kell vezetnie, aki képes hitelesen vinni és sikerre vezetni a szövetségkötéstől alapvetően elzárkózó, az Együtt 2014 mozgalomhoz csatlakozni nem kívánó stratégiai döntést. Az irányelvvel egyet nem értő ökopártiak ezt követően külön tömörülést alapítottak Párbeszéd Magyarországért Platform néven, amely – saját bevallásuk szerint – a párt és a közélet élő lelkiismerete kíván lenni.

Jávor Benedek gratulál a megválasztott frakcióvezetőnek, Schiffer Andrásnak
Jávor Benedek gratulál a Parlament plenáris ülésén az LMP frissen megválasztott frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak. 2012.11.26. Fotó: Móricz Simon

Múlt pénteken az LMP frakciója egyszer már megpróbált új vezetőt választani, de akkor a maratonira nyúló egyeztetésen a posztra jelölt Schiffer András nem kapott kellő támogatást; a parlamenti csoportban ugyanis azok vannak többségben, akik az együttműködésre nyitottabb politikai irányt tartják szükségesnek. Schiffer akkor úgy fogalmazott: „azt mondták, egyem meg, amit főztem, de nem adtak hozzá sem kést, sem villát”.

Forrásaink szerint a hétvégén több háttéregyeztetés is zajlott a vezető LMP-sek között, a pont végül a hétfői frakcióülésen került a folyamat végére. Úgy tudjuk, hogy most is voltak olyanok a képviselőcsoportban, akik a radikális megoldást, vagyis Schiffer újbóli leszavazását támogatták volna, de végül konszenzusra jutottak. A korábbi frakcióvezetőt így egyhangú döntéssel, egyetlen ellenszavazat mellett választották meg újra a csoport első emberének.

A régi-új frakcióvezető az ülést követően azt közölte a sajtóval: célja, hogy a képviselőcsoport megvalósítsa azt a stratégiai irányt, amely mellett a párt kongresszusa döntött. Szerinte az LMP-nek most nem az a feladata, hogy magáról beszéljen, hanem arról: Orbán Viktor 2014-es távozása után miként lesz több munkahely és kevesebb korrupció Magyarországon. Újságírói kérdésre válaszolva Schiffer hozzátette: folytatni kívánja a 4K!-val megkezdett egyeztetéseket, az MSZP-vel pedig „el kell kezdenünk beszélgetni arról, hogy hogyan látjuk az alkotmányosság helyreállításának esélyeit Magyarországon”.

A frakcióelnökséget egy későbbi tanácskozáson választották meg: itt ismét általános helyettes lett a korábban épp a „schifferi irány” miatt lemondott Karácsony Gergely, a két másik helyettes pedig Osztolykán Ágnes, illetve Dorosz Dávid lettek. Utóbbi tagja annak a platformnak, amely a „schifferi iránnyal” szembeni párbeszéd fontosságát szorgalmazza.

Arra a kérdésünkre, hogy az LMP belső viszonyai ezáltal hosszú távon rendeződtek-e, Szabó Rebeka országgyűlési képviselő azt válaszolta: a meghozott döntést minden frakciótag tiszteletben fogja tartani, és együtt fog dolgozni az új elnökség tagjaival. „A párton belüli platform továbbra is annak érdekében fog működni, hogy az LMP-n belül párbeszéd induljon arról, miként tudjuk a kormányváltás és az önálló pólusképzés céljait összehangolni” – tette hozzá lapunknak Szabó Rebeka.

Karácsony Gergely arra a kérdésünkre, hogy lemondása után miért vállalta mégis a „vállalhatatlan stratégia” vezetőkénti képviseletét, a politikus azt válaszolta: egységes LMP-t szeretne, és szeretné világossá tenni, hogy Schiffer András mögött áll. „Ezért szeretnék dolgozni és a visszatérésemmel jelezni a párt tagjainak, illetve szavazóinak, hogy nincs olyan stratégiai vitánk, amely miatt ne tudnánk képviselni őket” – tette hozzá. Jávor Benedek leköszönt frakcióvezető a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: „Schiffer András most megkapta a lehetőséget, hogy az általa támogatott stratégiát irányítani tudja, ugyanakkor megfelelő biztosítékot kapott az a 77 delegált is, aki ezen stratégia ellen szavazott a kongresszuson. A döntést elfogadva, az ő véleményük sem maradhat képviselet nélkül. Kiegyensúlyozott dolog jött létre, amely együttműködést feltételez. Mindenkinek az a szándéka, hogy a frakció és a párt továbbmenjen” – fogalmazott lapunknak Jávor Benedek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.