Ismét nőhet a bölcsődei ellátás díja

Mostantól személyi térítési díjat kérhetnek a szülőktől a bölcsődék. Ez újabb teher, hiszen tavaly január óta az étkezési díj mellett rezsi-hozzájárulást is fizetniük kell.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítás végére kis ajándék került az önkormányzatoknak. Mostantól a bölcsődékben a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthat meg a fenntartó. Ez nem lehet több, mint a családban egy főre eső jövedelem 25 százaléka. Holott korábban Soltész Miklós szociális államtitkár azzal nyugtatott meg mindenkit, hogy "a szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell, befizessenek a szülők" – olvasható a Hír 24 portálon.

Havonta akár 40 ezer forintra is nőhet a bölcsődei ellátás díja, ami lassanként megközelíti a magánbölcsik árát, ahol havi 50-60 ezerről indul a díj. Ott viszont kisebb csoportlétszám, illetve extraszolgáltatások várják a kicsiket. 

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus szakszervezetének elnöke azt mondja, a rendelet szerint az önkormányzatok csak a költségvetésük elfogadása után vezethetik be az új díjat. Mindenesetre ők már körülnéztek az országban, hány önkormányzat kér majd pénzt. Az önkormányzati bölcsődék 35 százalékában már készítik elő a gondozási díj bevezetését, 54 százalékukban még nem döntöttek róla, és alig 7 százaléka az intézményvezetőknek gondolja úgy, hogy nincs szükség pluszbefizetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.