Nincs vevő a Párisi Udvarra, de van más eladható

Senkinek sem kell a Párisi Udvar és a déli Klotild-palota. A nagy értékű műemlékek értékesítése így ismét meghiúsult. De most a belvárosi önkormányzat se bánja.

Eredménytelennek nyilvánította a Párisi Udvart, a déli Klotild-palotát, illetve a Vendéglátóipari Múzeumnak és a Szent István Általános Iskolának egykor helyet adó épületeket tartalmazó ingatlancsomagra októberben kiírt értékesítési pályázatot a belvárosi önkormányzat. A tenderre egyetlen ajánlat sem érkezett.

A képviselőtestület tegnapi ülésén úgy döntött: nem kísérletezik tovább az együttes eladással és az épületeket egyenként hirdetik meg. Elsőként az egykori Szent István Iskola ingatlanát dobják piacra. Nem véletlenül. A hírek szerint erre már akad is vevő. A pályázatot éppen ezért nagy sietve, várhatóan még az idén meghirdetik. A tulajdonosi bizottság felhatalmazást kapott a kiírásra. 

A nagy értékű Párisi Udvar, illetve a déli Klotild-palota viszont láthatóan túl nagy falat a jelenlegi ingatlanpiacon. A belvárosi önkormányzat azonban nem bánkódik emiatt. Az önkormányzati adósságok kormányzati átvállalásával jelentős mértékben csökkent a testületre nehezdő nyomás.

A tőke, illetve a kamatterhek törlesztése együtt milliárdos nagyságrendű volt, amit még a szépen csörgedező ingatlanforgalmi adóból és a parkolási díjakból sem sikerült fedezni. De még le sem gördült a 16 milliárdos adósságteher az önkormányzatról, már megkezdődött az osztogatás. Szinte minden önkormányzati juttatás, támogatás feltételeit enyhítik, bővítik a támogathatók körét.  

Az ingatlanértékesítés már korántsem olyan sürgős, mint korábban. S az se baj, ha részletekben folyik be a pénz. Ősszel – az adósságátvállalás előtti időben – Rogán Antal polgármester még maga kérte levélben a tulajdonosi bizottság elnökétől, hogy tegyen javaslatot a képviselő-testületnek új pályázat kiírására. Az indoklás szerint „a kerületben folyó több nagy volumenű beruházás önrészének finanszírozásához égető szükség van ezen ingatlanok elidegenítéséből befolyó összegre, így Belváros-Lipótváros nem veszíthet időt.” A bizottság a polgármesteri kérésnek megfelelően cselekedett. A képviselőtestület pedig zárt ajtók mögött döntött a pályázat gyakorlatilag változatlan feltételek mellett, „aktualizált határidővel” történő kiírásáról.

Mint emlékezhetünk, a pesti Párisi Udvar, a déli Klotild-palota, illetve két szintén műemléki védettség alatt álló Szent István téri épület több ezer négyzetmétert magában foglaló csomagjának összértékét több mint ötmilliárd forintra becsülték. Az akkori hírek szerint egy 500 ezer forintos törzstőkével alakult cég érdeklődött az ingatlanok iránt. A külföldi érdekeltségű tulajdonosi kör több fővárosi ingatlanüzletben is szerepet játszott korábban. Végül mégsem adtak be ajánlatot, holott az ő kérésükre "aktualizálták" a pályázatot.

A Brudern-ház a Ferenciek terén, földszinti része a Párisi Udvar
A Brudern-ház a Ferenciek terén, földszinti része a Párisi Udvar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.